Илон Мъск написа, че ще заведе "термоядрен иск" срещу Media Matters и други, след като големи американски компании спряха рекламите си в неговия сайт за социални медии поради опасения относно антисемитизма.

Компанията за медия мониторинг Media Matters заяви по-рано тази седмица, че е установила, че корпоративни реклами на IBM, Apple, Oracle и Xfinity на Comcast се поставят до антисемитско съдържание, включително възхваляващо Адолф Хитлер и нацистите.

Grok: Илон Мъск иска да завладее интернет, ето как AI ще му помогне

Grok: Илон Мъск иска да завладее интернет, ето как AI ще му помогне

Новият AI бот вече се тества от потребители

Редица големи имена в технологиите и медиите обявиха, че ще спрат своите реклами в X. Това включва рекламодатели като Warner Brothers, Paramount и Disney.

"X Corp ще заведе термоядрен иск срещу Media Matters и всички, които са участвали в тази измамна атака срещу нашата компания", споделя Мъск в публикация в X, известна преди като Twitter.

В сряда Мъск се съгласи с публикация в X, която невярно твърди, че евреите подклаждат омраза срещу белите хора, като написа, че потребителят, който се позовава на теорията на конспирацията за "великата подмяна", говори "истинската истина".

"Тази седмица Media Matters for America публикува история, която представя напълно погрешно реалния опит на X, в още един опит да подкопае свободата на словото и да подведе рекламодателите", се казва в изявление, публикувано от Мъск.

"Преди всичко останало, включително печалбата, X работи за защита на правото на обществото на свобода на словото. Но за да бъде словото наистина свободно, ние също трябва да имаме свободата да виждаме или чуваме неща, които някои хора може да сметнат за нежелателни", добави той.

Той не спомена фурора около неговия туит, но преди това отрече, че е антисемит. Мъск продължи да отрича констатациите на Media Matters.

Apple беше един от най-големите рекламодатели на X и харчеше до 100 милиона долара годишно към ноември 2022 г., когато Мъск я купи, съобщи Bloomberg.

Илон Мъск планира да премахне X (бившата Twitter) от ЕС

Илон Мъск планира да премахне X (бившата Twitter) от ЕС

Заради регулациите на Брюксел

Оттогава има тенденция на X рекламодатели да намаляват, броят на потребителите да намалява, а едновременно с това Мъск въведе платен план, твърдейки, че е насочен към ботове на сайта.

Белият дом се присъедини към недоволството срещу туита на Мъск в петък с изявление, в което го нарече "отвратителна промоция на антисемитска и расистка омраза".