Германският автомобилен производител Daimler ще разшири производството си в румънския град Сабеш, като планира да отвори няколкостотин нови работни места там.

Дружеството ще изгради две нови производствени сгради с обща площ от 54 000 квадратни метра, а там ще бъдат наети допълнително 500 души, съобщава местното издание Business Review, позовавайки се на официално съобщение на компанията.

Целта е с тази стъпка Daimler да разшири гамата на продуктите си, произвеждани в Сабеш. В новите цехове ще се правят новата 8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител на марката, която ще бъде за доставки за базите на дружеството по света.

Дъщерното дружество на Daimler - Star Assembly, вече официално е започнала производството на продукта. Новата 8-степенна автоматична кутия с два съединителя бе представена първо в модела B-Class, оборудван с дизелови двигатели. Той ще достигне до клиентите от февруари 2019 година.

Скоростната кутия е проектирана да издържа на въртящ момент до 520 Nm и е с 3,6 килограма по-лека от старата 7-степенна. При новата кутия предавателните отношения са по-ниски заради добавянето на още една скорост, която в същото време намалява оборотите на двигателя, увеличавайки ефективността и намалявайки съпътстващия шум.

За да може обаче доставките да отговорят на търсенето, се налага разширяване на базата в Сабеш.

Германският лидер е един от най-големите чуждестранни инвеститори в автомобилната индустрия в Румъния. Освен в Сабеш, компанията има база още в град Куджир. Към момента за нейната дъщерна фирма в страната работят над 3000 души.