Една от водещите в света рудодобивни компании Rio Tinto, планира да инвестира 6,2 милиарда долара в проекта за желязна руда Simandou в Югоизточна Гвинея през следващите три години. Това съобщи MarketWatch, позовавайки се на информация от компанията.

Инвестицията в една от най-бедните африкански страни включва изграждането на пристанище и железопътна инфраструктура, необходима за износ на желязна руда от рудника. Общият обем на инвестициите от компанията и партньорите й ще достигне колосалните за такъв проект 11,6 милиарда долара.

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Rio Tinto не иска да се откаже да добива литий за над $2 милиарда в Сърбия

Компанията все още чака разрешение от сръбските власти

Rio Tinto притежава правата за разработване на южната част на находището, заедно с правителството на Гвинея и консорциум от китайски компании, начело с Aluminium Corp. of China. Правата за разработване на северната част на Simandou принадлежат на консорциума The Winning Consortium Simandou, който включва сингапурската Winning International Group и китайската China Hongqiao Group, както и властите на Гвинея.

Капиталовите разходи на Rio Tinto за периода 2024-2026 г. се очаква да бъдат около 10 милиарда долара годишно. Инвестицията в проекта Simandhu се предвижда да бъде най-голямата инвестиция на компанията през този период. Освен това, значителна част от средствата ще отидат за нови проекти за добив на мед и литий.

Началото на добива на желязна руда от находището Simandou е планирано за 2025 г. След това ще са необходими около две години и половина, за да се достигне планираният добив от 60 милиона тона годишно.

Rio Tinto придобива компанията за добив на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда

Rio Tinto придобива компанията за добив на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда

Turquoise Hill притежава 66% от Oyu Tolgoi - едно от най-големите находища на мед и злато в света