Холандската компания Tullip Energy Exploration and Development (известна и като Lalea Energy) взе лиценза за експлоатация на румънското находище на природен газ Bobocu от канадската компания Claren Energy, пише Business Insider.

Купувачът ще плaща на Claren 5% от производствената стойност през целия експлоатационен период на полето. Той обещава да изпълни всички ангажименти, включени в договора с румънската агенция за минерални ресурси, и да започне производството на природен газ в рамките на две години.

Находището за природен газ се намира в окръг Бузъу (източна Румъния). Открито е през 1966 г. и за първи път е разработено от националната газова компания Romgaz, спира работата си през 1995 г. поради приток на пясък в сондажите на кладенеца.

Румъния инвестира €1 милиард в две вятърни централи на Черно море

Румъния инвестира €1 милиард в две вятърни централи на Черно море

Двата проекта са част от инвестиционен план за €5,4 милиарда

Zeta Petroleum придоби полето през 1998 г. Планира да започне производството си през 2011 г. и да произвежда природен газ. Запасите, останали на находището, бяха оценени на около 765 милиона кубически метра, според изчисления от 2011 г.

Tullip Energy Exploration and Development има портфолио от енергийни проекти в Казахстан и Близкия изток, както и операции в Африка за проучване и добив на нефт и газ. Със седалище в Амстердам, компанията има офиси и в Обединените арабски емирства и Казахстан.