Румънската държавна компания в сектора на енергетиката - Hidroelectrica, която е най-големият производител на електричество в страната, планира да инвестира близо 1 милиард евро в изграждането на две вятърни централи в румънската част на Черно море. Това става ясно от публикация на Romania Insider. 

Според нея дружеството има проект за една офшорна вятърна ферма и за една на сушата, които ще имат инсталирани мощности с общ капацитет от 600 мегаватчаса. В него ще бъдат вложени 4,8 милиарда румънски леи или близо 1 милиард евро.

Двете централи са част от по-мащабен списък с нови проекти, в които ще бъдат вложени 26 милиарда леи или 5,4 милиарда евро до 2037 година. По тях до 2025 година инвестициите ще бъдат в размер на 7,6 милиарда леи или 1,5 милиарда евро.

Вложенията в офшорната вятърна ферма ще бъдат от 594 милиона евро. Компанията ще финансира проекта със собствени, както и с европейски средства по "Зелената сделка" на ЕС. Според изчисленията тя ще произвежда по над 998 гигаватчаса електричество на година при среден капацитет от 38%. Проектът трябва да бъде завършен до 2026 година.

Инвестицията в централата, която ще бъде на сушата, е в размер на 385 милиона евро, като тя ще произвежда средно 638 гигаватчаса годишно при среден капацитет от 26%. Тя трябва да бъде завършена до 2025 година.