Правителството на Марио Драги в оставка и гигантът Intel избраха град Вигазио в североизточната област Венето в Италия като предпочитано място за нова фабрика за чипове в Италия за над €4,5 милиарда, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Инвестицията на Intel в Италия е част от по-широк план, обявен от американския производител на чипове миналия март, за инвестиране на до €80 милиарда през следващото десетилетие и разширяване на производството в цяла Европа.

С първоначален капитал от €4,5 милиарда, който се очаква да нарасне с течение на времето, от Intel съобщиха по-рано, че италианският завод ще създаде 1500 работни места, плюс допълнителни 3500 работни места във веригата за доставки.

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Поради нарастващите разходи

Разположен близо до Верона, на стратегическата магистрала и железопътна линия Бренер, Вигазио е предпочетен заради своята добра инфраструктура. Градът е добре свързан с Германия и по-специално с град Магдебург, където Intel ще построи две фабрики.

Фабриката най-вероятно ще започне работа през 2025 година, като ще бъде усъвършенстван завод за опаковане и сглобяване на полупроводници, използващ нови технологии.

До момента преговорите се водеха с правителството на Марио Драги. След изборите, които бяпа спечелени от крайната десница в Италия, преговорите на американската компания ще трябва да продължат с новите управляващи.