AWS - подразделението на онлайн гиганта Amazon за облачни услуги, преговаря с италианските власти за многомилиардна инвестиция в евро, с което да разшири бизнеса си с центрове за данни, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

В момента компанията има обект в Милано, като единият вариант е той да бъде разширен, но не се изключва и опцията за изцяло нова локация. Целта е европейските клиенти на AWS да получат по-голям капацитет.

Amazon избра Франция за европейска инвестиция, надхвърляща €1 милиард

Amazon избра европейската страна, в която да инвестира над €1 милиард

Компанията ще отвори над 3000 нови работни места

Amazon предлага облачни услуги от Италия от 2020 г., като тогава това беше обявено като част от план за 2 млрд. евро инвестиции до 2029 г. Сега вероятно говорим за значително по-голям ангажимент.

Неотдавна AWS обяви, че ще инвестира 15,7 млрд. евро в Испания - при първоначално обявен план за 2,5 млрд. евро за 10-годишен период. В Германия компанията за момента очаква да вложи близо 8 млрд. евро до 2040 г.

Според източниците на "Ройтерс" в Италия инвестицията ще се измерва в милиарди, но все пак няма да е колкото тази в Испания.

Пазар за $100 милиарда: Стъпката, с която Amazon ще разтърси телеком сектора

Пазар за $100 милиарда: Стъпката, с която Amazon ще разтърси телеком сектора

1 млн. 5G потребители в Германия ще използват виртуализирана мрежа

Amazon разширява капацитета си в Европа с конкретна причина и заради конкретен тип клиенти - телекомите. AWS вече успешно се използва за виртуализация на голяма част от инфраструктурата на оператори - а това изисква голям динамичен ресурс и спазване на строгите разпоредби на ЕС за защита на личните данни.

За Италия инвестицията на Amazon ще е пореден голям "облачен" успех. Google наля 1 млрд. евро в инфраструктура, след като привлече за клиент най-голямата местна банка - Intesa Sanpaolo. Microsoft инвестираха 1,5 млрд. долара в Azure център за данни в страната, който беше анонсиран през 2020 г.