Онлайн търговецът Amazon обяви, че ще инвестира над €1,2 милиарда в своя бизнес във Франция. По този начин технологичният гигант ще създаде и над 3000 работни места, съобщават световните агенции. Инвестицията включва увеличена облачна инфраструктура на Amazon Web Services в района на Париж.

Идеята на компанията е да подкрепи процъфтяващата възможност за генеративен изкуствен интелект (AI) на Франция и логистична инфраструктура в региона Оверн-Рона-Алпи за увеличаване на скоростта на доставка и подобряване на устойчивите доставки за клиентите.

"Разширяването на нашата логистична мрежа подкрепя местното икономическо развитие, създава качествени работни места и ни позволява да намалим въглеродния отпечатък на нашите доставки", коментира регионалният ръководител на Amazon Фредерик Дювал.

Снимка 651193

Източник: GettyImages

Amazon се цели и в пазар за $100 милиарда

Както money.bg вече писа, международната компания се цели и в един пазар за $100 милиарда и това е стъпка, която буквално може да разтърси телеком сектора. 

Пазар за $100 милиарда: Стъпката, с която Amazon ще разтърси телеком сектора

Пазар за $100 милиарда: Стъпката, с която Amazon ще разтърси телеком сектора

1 млн. 5G потребители в Германия ще използват виртуализирана мрежа

За около 1 милион германски потребители на Telefonica следващите няколко седмици не би трябвало да донесат някаква видима промяна с наличността и качеството на 5G услугите, които ползват. В същото време, те ще са първите в ЕС, които ще се възползват от базова (core) мрежа, която всъщност е качена на "облака" на Amazon. Това звучи като технически детайл, но всъщност е огромна промяна за телекомите и потенциално отключва пазар за десетки милиарди.

По информация на Reuters пазарът на облачни услуги за телекоми през 2021 г. е бил 19,7 млрд. долара, но се очаква да достигне 108,7 млрд. долара през 2030 г.

Cloud решенията се прилагат отдавна при операторите, но обикновено те са свързани с административни процеси, уеб-базирани приложения и подобни. В телекомите имаше сериозно недоверие към външните доставчици заради изключително високите изисквания към core мрежата.

Американският оператор Dish стана първият, който се довери на Amazon Web Services за своята мрежа, но компанията я изгради от нулата през 2021 г. Telefonica в Германия ще е първият пример за миграция от вече съществуваща инфраструктура. В рамките на сделката сървърната мощ идва от AWS, а самият управляващ софтуер ще е на Nokia.

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Други сървъри на компанията ще се получават ток от водород