Германският производител MTU Aero Engines планира да отвори завод в Сърбия през следващата година. Центърът на дружеството се намира в Нова Пазова в северната част на страната и там ще се ремонтират и поправят двигатели за самолети.

Към момента за местното подразделение на германския лидер работят около 60 служители. През следващите няколко години плановете са екипът да се увеличи до около 500 души, става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от сайта SeeNews.

Работата по заводът е започнала официално тази седмица, като компанията ще оперира в западната ни съседка чрез местното дружество MTU Maintenance Serbia.

Германската група MTU Aero Engines е основана в средата на 30-те години на миналия век в Мюнхен. Тя е специализирана в разработването, производството и поддръжката на двигатели за гражданската и военната авиация.

През 2019 година компанията подписа меморандум за разбирателсво със сръбското министерство на икономиката. Тогава посочи, че целта е страната да се превърне в хъб за ремонт на двигатели.