В ход са японски проекти в България на обща стойност 320 милиона лева, които трябва да осигурят близо 7000 нови работни места. Това заяви пред медиите министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, след среща с представители на японския бизнес.

Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Япония у нас и Японско-българската търговска камара.

През 2021 година стокообменът между страната ни и Япония надхвърля $300 милиона, като отбелязва увеличение от над 30%, което е своеобразен рекорд.

"Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България и има огромен потенциал за развитие на двустранните ни взаимоотношения", заяви Никола Стоянов.

Какъв е най-големият риск за икономиката на Япония

Какъв е най-големият риск за третата икономика в света

Мнението на авторитетни икономисти за развитието на страната

Министърът подчерта, че "високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни".

В момента се наблюдава завишен интерес към български екологично чисти и здравословни продукти.

"Надяваме се в близко бъдеще интересът към България от страна на японския бизнес да расте още повече", заяви от своя страна посланикът на Япония у нас - Н. ПР. Хироши Нарахира.

Двете страни са обединени около мнението, че е налице неизползван потенциал за съществено увеличение на японските инвестиции у нас. А тези 300 милиона лева могат да бъдат едва началото на нещо наистина голямо.

Япония сви износа си за Русия с 25%, но износът на един вид продукти скочи 8 пъти

Япония сви износа си за Русия с 25%, но износът на един вид продукти скочи 8 пъти

През октомври страната спря вноса на руски петрол, но увеличи доставките на втечнен газ