Продължителният период на затягане на парично-кредитната политика на САЩ представлява сам по себе си най-големият риск за Япония през следващата година, но третата по големина икономика в света засега е малко вероятно да изпадне в рецесия. Това смятат повечето икономисти, анкетирани от Reuters.

Проучването е направено в момент (11-20 октомври), когато Япония се бори да стабилизира своята валута, която падна спрямо щатския долар до най-ниското си ниво за последните 32 години. Този спад се обяснява основно с разликата между американските и японските основни лихвени проценти.

От 29-те авторитетни икономисти, участвали в проучването, 17 (59%) смятат, че най-големият риск за икономиката на Япония е по-дългият от очакваното период на затягане на парично-кредитната политика на Фед в САЩ.

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

И проблемът не е само в обслужването на дълга

"Едно агресивно повишаване на основните лихви от Фед, може да удължи и задълбочи рецесията в САЩ, която ще се разпростре към световната икономика и ще навреди и на японския износ", казва Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Това също може да бъде доста опасно за разходите и заплатите на японските компании, тъй като за бизнеса става по-трудно да прехвърля на потребителите увеличените си разходи, вследствие от резкия спад на йената", добавя тя.

Много международни организации, включително Международният валутен фонд (МВФ), понижават прогнозите си за световния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2023 г., възоснова на нарастващите цени и по-скъпите кредити.

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Известният икономист посочва няколко причини за прогнозата си

"Валутната двойка щатски долар - японска йена може да стигне дори до 170 йени за 1 долар (при сегашни около 146 йени за долар), тъй като Централната банка на Япония се придържа към изключително мека парична политика. Това ще ощети реалните доходи на домакинствата", коментира Чиюки Такамацу, главен икономист във Fukoku Mutual Life Insurance.

По думите му, "икономиката на Япония изглежда устойчива в сравнение с други, но това е само защото възстановяването от пандемията изоставаше, т.е. тя сега просто наваксва".

Според проучването на Reuters, респондентите очакват потребителската инфлация в страната да остане над целта на Японската централна банка от 2% почти до средата на 2023 г., след което ще се понижи до 1% или по-ниско, през последното тримесечие на следващата година и след това.

През септември базовият индекс на потребителските цени в Япония (Core CPI) се повиши с 3%, отбелязвайки най-силното си нарастване от 2014 г. насам, основно заради по-високите цени на суровините и енергоресурсите, допълнително нараснали и от падането на курса на йената.

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях

В проучването се отбелязва още, че три четвърти от анкетираните икономисти очакват "смекчената" парично-кредитна политика в Япония да продължи поне до втората половина на 2023 година.

Над 80% от запитаните икономисти очакват, че следващата стъпка в политиката на Централната банка на Япония ще бъде намаляване на финансовите облекчения, а според половината - че ще се промени предварителната индикация.

Под половината от респондентите смятат, че тази промяна ще бъде увеличение на целевото ниво на доходността на 10-годишните облигации, което в момента е около 0%.

Според осреднената оценка на 34 видни икономисти, през четвъртото тримесечие на тази година, растежът на БВП на Япония ще бъде 2% на годишна база, докато при проучването през септември визираният ръст беше от 1,9%.

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още