СОФ Кънект, операторът на Летище София и "Главболгарстрой Холдинг" поставиха днес началото на строителството на новия открит паркинг на Летище София, съобщиха от СОФ Кънект.

Новият открит паркинг ще се простира на обща площ от 25 000 кв. метра и ще предостави на пътуващите близо 1000 паркоместа. Той ще разполага и с места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 милиона лева.

Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационен номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници, ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламетирани таксита. Проектът включва и изграждане на нов обратен завой.

Очаква се строежът да бъде завършен до октомври и да осигури допълнително удобство и сигурност за всички пътници и посетители на летището.

Снимка 662213

Източник: СОФ Кънект

"Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на Летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа", каза главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро, който днес направи "първа копка" на терена в близост до Терминал 2, заедно с Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и зам.-председател на УС на "Главболгарстрой Холдинг".

"В следващите шест месеца екипът на "ГБС-Инфраструктурно строителство" ще работи неуморно по преобразяването на тази зона от Летище София така, че скоро тя да може да приеме 1000 автомобила. Разбира се, проектът не включва само паркоместа. Ще бъде изграден нов път, ще има зарядни станции за елекрически автомобили, инсталациите на пропускателния режим ще разчитат номерата и контролът на допуска ще е значително увеличен. Всички иновации в строителството на такова съоръжение ще бъдат приложени", каза от своя страна шефът на "Главболгарстрой Холдинг" АД Емил Ангелов.

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е необходимото финансиране, каза директорът на летището