Компанията-собственик на Mercedes-Benz инвестира милиони долара в базираната в Израел стартираща компания, която разработва нова батерия за автомобили и мобилни устройства и обещава зареждането да става за минути, предаде CNBC.

Инвестицията е направена от подразделението на германският гигант, което произвежда камиони. Тя е в размер на 60 милиона долара.

StoreDot твърди, че батериите, разработени от нея, могат да бъдат зареждани за едва пет минути. Те са литиево-йонни, но съдържат и органични съединения и наноматериали, които ги различават от останалите батерии.

"Нашият фокус е върху бързото зареждане, докато останалата част от индустрията се опитва да повиши капацитета" обясни Дорон Майерсдорф, изпълнителен директор на компанията. Все пак батериите на StoreDot ще имат капацитет да задвижват електрически автомобил до почти 500 километра пробег.

Сред останалите инвеститори в са Samsung Ventures, Norma Inversments, Lucion Venture Capital и няколко други израелски и китайски финансови институции.

"Електрифицирането на нашите камиони е топ приоритет за Daimler", каза от своя страна Мартин Даум, член на борда на компанията, отговорен за бизнеса с камиони и автобуси.

Стартъп готви революционна батерия за електромобили

Стартъп готви революционна батерия за електромобили

Обещават 480 километра с петминутно зареждане