Turkish Airlines преговаря както с Airbus и Boeing относно закупуването на 235 самолета като част от плановете си за разширяване на турския въздушен превозвач, каза президентът на компанията Ахмет Болат в понеделник, съобщава Reuters.

10-годишният план за развитие на флота на авиокомпанията, представен миналата година, показва, че той има за цел да разшири размера си с почти 600 самолета. През декември Turkish Airlines обяви сделка с Airbus за 355 твърди и опционални поръчки за въздушни лайнери A321 с тясно тяло и A350 с широк фюзелаж.

Сделката на Turkish Airlines с Airbus и Rolls-Royce за 20 милиарда долара

Сделката на Turkish Airlines с Airbus и Rolls-Royce за 20 милиарда долара

Тя трябва да бъде обявена на церемония в Истанбул по-късно този месец

"Ние преговаряме както с Airbus, така и с Boeing за останалите 235 самолета", каза Болат на събитие, проведено с Airbus и Rolls-Royce в Истанбул.

Turkish Airlines "винаги е следвала балансирана политика между Airbus и Boeing", каза той, добавяйки, че чака проблемите, пред които е изправен Boeing, да приключат, така че компанията не бърза да вземе решение.

Януарски издухване във въздуха на панел в кабината накара Boeing да забави производството на своя най-продаван самолет.

Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

Тази инвестиция е важен крайъгълен камък в по-нататъшното развитие на авиационната индустрия на държавата

Болат каза още, че Rolls-Royce проучва потенциално създаване на възможности за поддръжка, ремонт и основен ремонт на самолетни двигатели в Турция, както и по-нататъшно снабдяване по веригата за доставки.

Събитието се проведе, за да разкрие стратегическа програма, създадена от Turkish Airlines заедно с Airbus и аерокосмическите компании в Турция за развитие на турската аерокосмическа индустрия.