Турция ще инвестира 6 милиарда долара в разработването на бензиностанции от ново поколение. Те ще дават възможност за зареждане на превозни средства с LPG (пропан-бутан, класически автогаз), LNG (втечнен природен газ, втечнен метан), CNG (компресиран природен газ, метан), като ще разполагат и със зарядни станции за електромобили.

Освен с обичайните магазини и кафенета, бензиностанциите ще разполагат и с безплатен безжичен интернет, а времето за зареждане ще бъде 45-50 минути, съобщават турски медии.

Новият модел на бензиностанциите в почти готов, а официалното му представяне ще бъде през септември.

"Искаме да променим определението за бензиностанция и да я запазим от изкопаемото гориво, защото фосилните горива ще бъдат заменени с други видове енергия в рамките на 10 години", заяви председателят на Съюза на работодателите на енергийни станции за доставка на газ Фесих Акташ.

Метанът например се използва при тежкотоварните автомобили, а метастанциите са разположени през 300-350 км по маршрута от Истанбул до Средиземно море, изтъкна Акташ.

Новите станции са част от трансформация в предлагането на горива в Турция през следващите няколко години.

"Смятаме, че 5000-6000 станции ще постигнат тази трансформация за 5 години. Точно както големия дял на LPG в пазара на бензин, ние предвиждаме, че 50% от пазара на LPG ще се промени. Сегментът, който използва LPG, предпочита евтино гориво и ще предпочете да зарежда евтино", обясни Акташ.

Модерните бензиностанции, определени като "енергийни пазари", ще струват по 1 млн. долара - 2 пъти повече от традиционните, в които не е включена цената на земята.

Те ще бъдат снабдени със соларни панели, за да използват естествените енергийни ресурси.

"Ако можем да създадем соларни полета, като увеличим обема на нашите станции, можем да произведем енергия, която можем да продаваме на зарядни станции", посочи ръководителят.