Американският производител на чипове и полупроводникови елементи Onsemi обяви, че планира да инвестира над 2 милиарда долара в производствената си база в Чехия, съобщават световните агенции.

Това ще е най-голямата еднократна пряка чуждестранна инвестиция в историята на страната.

Брюксел налива €2,5 милиарда в европейски лаборатории за нов вид чипове

Брюксел налива €2,5 милиарда в европейски лаборатории за нов вид чипове

Финансовата инжекция трябва да доведе до усъвършенствани полупроводници

ON Semiconductor Corporation има обект в източния град Рожнов под Радхощем, като от него излизат по 10 млн. чипа дневно, а заетите са 1700. Очакването е капацитетът да бъде увеличен неколкократно след реализирането на инвестицията, а създадените работни места да достигнат 3000.

Сред партньорите на Onsemi в Чехия е Volkswagen.

"Заводът ще произвежда интелигентни силови полупроводници на компанията, които са от съществено значение за подобряване на енергийната ефективност на приложенията в електрически превозни средства, възобновяема енергия и центрове за данни за изкуствен интелект", се казва в изявление на компанията, цитирано от БТА.

Европа иска да стане лидер при чиповете. Но няма да успее сама

Европа иска да стане лидер при чиповете. Но няма да успее сама

Брюксел иска да вложи €43 млрд., с които да постигне 20% дял в производството

Очакването на Onsemi е разширението на завода да заработи на пълен капацитет до 2027 г.

Инвестицията е обвързана с държавна подкрепа за предприятието, като правителството в Прага работи над конкретен вариант, който трябва да бъде одобрен на равнище ЕС.

Полупроводниковата индустрия в Европа преживява ренесанс на фона на геополитическите притеснения за сигурността на традиционните вериги на доставка на чипове от Азия - Intel, STMicroelectronics и TSMC също правят големи инвестиции на Стария континент.