Европейският съюз представи амбициозен план, с който значително да увеличи производството на полупроводници в съюза и да се превърне в световен лидер в индустрията. Но за да успее, блокът ще се нуждае от помощта на ключови играчи от Азия и САЩ, които да инвестират огромни средства, казват анализатори, цитирани от CNBC.

По-рано тази седмица Европейската комисия даде началото на European Chips Act — мултимилиарен опит да подсили веригите си за доставки, да избегне бъдещ недостиг на полупроводници и да промотира инвестициите в индустрията. Идеята трябва да бъде одобрена и от Европейския парламент.

Чиповете са критично важни за множество продукти — от хладилници през автомобили до смартфони — но световният недостиг засегна редица индустрии като принуди заводи да спират работа и причини липса на продукти и инфлация.

За САЩ полупроводниците се превърнаха във въпрос на национална сигурност, а в един момент дори предизвикаха напрежение между Вашингтон и Пекин. Спорът относно полупроводниците доведоха до санкции рещу SMIC, най-големият китайски производител.

ЕС се опитва да избегне тези рискове.

"Изправена пред растящо геополитическо напрежение, бърз ръст на търсенето и възможност от нови проблеми във веригите за доставки, Европа трябва да се възползва от силните си страни и да създаде ефективни механизми, с които да установи лидерски позиции и да осигури доставките в рамките на световната индустриална верига", казват от Европейската комисия.

Производствени предизвикателства

Брюксел иска инвестиции в размер на €43 млрд. в полупроводниковата индустрия с цел да увеличи дела си в производството от 9 процента днес до 20 процента през 2030 г.

ЕС все пак ще трябва да разчита на САЩ и Азия заради начина, по който индустрията работи. През последните 15 години компаниите започнаха да преминават към модел на работа, в който те създават дизайна на чиповете, но оставят производството им на друга компания.

И в самото производство лидери са азиатските компании като TSMC, която има 50 процента дял от приходите. Следват корейската Samsung и тайванската UMC.

Американската Intel, някога ключов играч, изостава. Но сега и тя се концентрира върху производството и планира да изпълнява поръчки на други компании. И макар да тръгва от по-неблагоприятна позиция, компанията се надява да инвестират десетки милиарди, с които да скъси дистанцията.

В Европа обаче няма компании, които могат да произвеждат най-новите поколения полупроводници.

Питър Ханбъри, анализатор в Bain, посочва, че днешните европейски играчи все още произвеждат по 22-нанометров процес. "Нереалистично е да смятаме, че местните играчи могат да настигнат процеса от 22 нм до 2", казва той.

Нанометърът индикира размера на транзисторите върху чипа. Колкото по-малко е числото, толкова по-голям брой транзистори могат да намерят място върху него, което води до по-мощни чипове и по-висока енергийна ефективност.

Компаниите от ЕС разчитат и на инструменти за създаването на дизайна на полупроводниците от САЩ.

Достатъчно привлекателен ли е ЕС?

Разбира се, идеята за увеличаване на локалното производство не хрумна само на Брюксел. Конкуренцията между страните и регионите по света за инвестиции и таланти в сферата на полупроводниците расте.

Като част от икономически стимули на стойност $2 трлн., американският президент Джо Байдън задели $50 млрд. за производство на чипове и развойна дейност в САЩ.

Страни като Япония, Южна Корея и Китай също увеличават инвестициите.

"Основното предизвикателство ще бъде привличането на нови играчи в ЕС", казва Ханбъри.

Засега има частичен успех: Intel вече обеща да инвестира, а вероятно това ще направи и TSMC.

Силните страни

Макар европейските компании да изостават в производството, ЕС все пак може да се похвали с някои ключови играчи. Най-важният е ASML — нидерландска компания, която произвежда машините, използвани от TSMC за най-модерните чипове. Доставчиците на Apple STMicro и NXP също са в Европа.

Фокусът на ЕС може и да е върху осигуряването на доставки в сектори, в които европейските компании имат значителен дял — например в автомобилната индустрия. Полупроводниците, които се използват в колите, не са толкова напредничави и не изискват най-новите технологии за производство.