Японският производител на полупроводници Kioxia Holdings трябваше да реализира едно от най-големите първични публични предлагания през настоящата година, преди американските санкции срещу Huawei да подринат бизнеса на китайската компания, предаде DNYUZ. Целта беше да се набере капитал в размер, който да ѝ даде пазарна оценка от 16 млрд. долара, но това няма да се случи.

Планът на производителя, който е собственост на консорциум, оглавяван от Bain Capital, беше да се листне на Токиската фондова борса, като самото първично публично предлагане трябваше да се осъществи на 6 откомври. Но в последното си обръщение към контрагентите, от компанията оповестяват, че няма да го реализират. Причината официално, разбира се, е коронавирусът.

Заради санкциите: Цените на телефоните Huawei в Китай растат

Заради санкциите: Цените на телефоните Huawei в Китай растат

Потребителите са притеснени, че компанията остава без достъп до процесори

От Kioxia не споменават проблемите, които санкциите на САЩ са създали за Huawei. Китайската компания обаче беше сред най-големите купувачи на чипове памет, но вече дейността ѝ ще попадне под ударите на Америка, ако продължи да търгува с китайския производител.

Причината е, че през миналия месец търговският департамент на САЩ наложи ограничения, според които неамериканските компании, продаващи американски технологии на Huawei, ще трябва да получат специален лиценз или да получат тежки глоби, ако не желаят да се сертифицират. Тъй като всички производители на чипове работят с едни или други американски технологии, мярката нанася сериозен удар върху способността на Huawei да получава доставки.

В миналото Kioxia беше известна като Toshiba Memory, а днес Toshiba все още притежава около 40% в нея. След като първичното ѝ публично предлагане беше отложено за неопределен срок, акциите на компанията изгубиха 3% от стойността си в понеделник.

AMD и Intel получиха лицензи и продължават доставките за Huawei

AMD и Intel получиха лицензи и продължават доставките за Huawei

Компанията "се бори за оцеляване", каза председателят ѝ. Процесори за телефони все още няма