Китайското правителство взе решение да отложи за неопределено време реализирането на проекта за разполагане на плаваща атомна електроцентрала (АЕЦ) в Южнокитайско море след саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Както съобщава в-к South China Morning Post китайските регулатори се опасяват от възможна диверсионна операция спрямо АЕЦ от страна на САЩ. Тези опасения, според китайския вестник, са възникнали след саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", за които действия и досега не се знае кой е отговорен.

Както отбелязва изданието, китайските учени разработват повече от 10 години плаваща атомна електроцентрала, която да бъде разположена в Южнокитайско море. Проектът вече е напълно готов, но не получава одобрение от властите. "Базиран в Пекин изследовател на плаващо строителство, който не е участвал в проекта, но е оценявал подобни големи инфраструктурни проекти, казва, че съботажът на руския "Северен поток" може да е изтълкуван от китайското правителство като косвено предупреждение", пише китайското издание.

Според неназования експерт, пише South China Morning Post, в Пекин нарастват опасенията, че САЩ могат да атакуват китайска инфраструктура в Южнокитайско море, а потъването на плаваща АЕЦ може да доведе до много голяма екологична катастрофа, свързана с изпускането на радиоактивни материали. "Загубата на подобно съоръжение би довела и до сериозни финансови загуби за Пекин", пише вестникът.

Китай от около 10 години разработва проект за плаваща атомна електроцентрала, която трябва да осигурява електричество на граждански и военни обекти на двата архипелага Сиша (Параселски острови) и Нанша (Спратли), разположени в Южнокитайско море. По проекта са работили китайските компании China National Nuclear Corporation (CNNC) и China Shipbuilding Industry Corporation. Според публикацията, проектът е напълно готов за започване на строителството, но все още не е получил одобрението на властите.

Малките модулни реактори са по-евтини от конвенционалните, а изграждането им изисква много по-малко време. По-малките размери позволяват доставката им в готов вид в отдалечени и труднодостъпни райони и сравнително бързото им започване на експлоатация.

"Профайн Енерджи ГмбХ" иска да строи плаващ соларен парк за 1 милиард лева на територията на язовир "Огоста"

Германска компания иска да строи плаващ соларен парк за 1 млрд. лева на територията на язовир "Огоста"

Стартира процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция