Наемните работници в Белгия вече официално имат право на четиридневна работна седмица. Разликата с други страни, като Исландия например, е, че тези, които я приемат няма да работят по-малко, съобщава Euronews. Регламентът, който беше изготвен от белгийското правителство още през февруари тази година, вече е в сила и това прави европейската държава първата в ЕС с официално приета по-кратка работна седмица.

Белгийските служители, които изберат опцията за четиридневна седмица, ще трябва да работят еднакво количество часове през цялата седмица. Това прави Белгия първата страна в Европейския съюз, и едва третата в света след Исландия и Нова Зеландия, която официално въвежда четиридневната работна седмица като опция за своите работници.

Експериментално: Във Великобритания 6 големи компании минават към 4-дневна работна седмица

Експериментално: Във Великобритания 6 големи компании минават към 4-дневна работна седмица

Проектът стартира през юни и ще продължи половин година

Четиридневната работна седмица в Белгия е различна от повечето други пробни четиридневни работни седмици, въведени в страни като Швеция, Великобритания и САЩ. Всички служители в Белгия, независимо дали работят в публичния или частния сектор, ще имат избор да работят 9,5 часа на ден в продължение на 4 дни или 8 часа на ден в продължение на 5 дни.

Тоест, те ще запазят същия брой работни часове, но ще имат свободата да решат да прекарват по-дълги работни дни само за 4 дни от седмицата.

Според местните медии работодателите и служителите не приветстват много добре точно този вариант на намалената работна седмица. Компаниите се опасяват, че тя може да доведе до организационни проблеми, d синдикатите алармират, че това просто ще означава по-голямо натоварване за служителите през останалата част от седмицата.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg