Брюксел иска да наложи санкции на китайския бизнес, подпомагащ военната машина на Русия, съобщават международните агенции. Към момента ЕК е предложила да бъдат наложени санкции срещу седем китайски компании, пише Financial Times, която твърди, че разполага със списъка, който ще бъде обсъден от страните членки тази седмица.

За въпросните компаниите се смята, че са свързани с разработка, производството и доставка на електронни компоненти за руския военен и индустриален комплекс. В проектосписъка за нови санкции има също две компании от Обединените арабски емирства и една от Армения. Някои от тези юридически лица вече са под санкции от САЩ.

Кои са китайските компаниите:

Двете компании от континентален Китай са 3HC Semiconductors и King-Pai Technology. Останалите пет са от Хонг Конг - Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments.

САЩ заплашиха китайски компании със санкции заради сътрудничество с Русия

САЩ заплашиха китайски компании със санкции заради сътрудничество с Русия

В тази връзка САЩ наблюдават и компании от съседни на Русия страни

За първи път ЕС иска да въведе подобни мерки, засягащи Китай. До момента Брюксел се опитваше да избегне напрежение с Пекин като твърдеше, че няма доказателства китайската страна да предоставя оръжия на Москва.

В края на февруари и САЩ заплашиха китайски компании със санкции заради сътрудничество с Русия. Американските власти обявиха, че са открили доказателства за сътрудничеството на някои китайски държавни компании с Русия. Източниците на информацията са отказали да уточнят в какво точно се изразява подкрепата, но отбелязват, че тя се състои от "несмъртоносна военна и икономическа помощ".

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Война? Санкции? Руските олигарси стават все по-богати

Forbes преброи 110 милиардери в страната - с 22 повече за една година