Американските власти ще бъдат готови да наложат санкции на китайски компании, ако те не прекратят сътрудничеството си с Русия. Това съобщи Bloomberg, позовавайки на изявление на заместник-министъра на финансите на САЩ Уоли Адейемо.

По думите му, американски длъжностни лица ще се обръщат директно към китайски компании или финансови институции. Американските служители ще им разясняват, че фирми и банки от Китай ще попаднат под санкции, ако оказват материална подкрепа на Русия.

По-рано беше съобщено, че американските власти са открили доказателства за сътрудничеството на някои китайски държавни компании с Русия. Източниците на информацията са отказали да уточнят в какво точно се изразява подкрепата, но отбелязват, че тя се състои от "несмъртоносна военна и икономическа помощ".

САЩ планират нови санкции спрямо Русия, засягащи основни отрасли

САЩ планират нови санкции спрямо Русия, засягащи основни отрасли

ЕС обяви, че ще въведе нов пакет от санкции в края на февруари

Адейемо също така е заявил вчера, че САЩ наблюдават тревожни тенденции в съседни на Русия страни, "където Кремъл е задълбочил своите финансови връзки и търговски потоци". Американският зам.-министър е обещал да продължи да си взаимодейства с банки и компании в тези страни, за да ги предупреди за риска да бъдат откъснати от глобалната финансова система (SWIFT), в случай че помагат на Русия да се заобиколят санкционните ограничения.

"Те имат избор между това, да осъществяват бизнес с нашите страни от западната коалиция, които представляват 50% от световната икономика, или да правят бизнес с Русия, чиято икономика става все по-изолирана", казва Адейемо.

В същото време, заместник-министърът признава, че нещата в руската икономика вървят по-добре от очакваното при въвеждането на санкциите, но "таванът" на цената на петрола би трябвало да окаже допълнителен натиск върху финансовата система на страната. "Нашите санкции ще затруднят Кремъл при използването на оставащите ресурси, до които Русия още има достъп", смята той.

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика