Администрацията на САЩ възнамерява да наложи нови сериозни санкции спрямо Русия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Планира се тези санкции да са в областта на отбраната, енергетиката и финансите, както и да бъдат въведени допълнителни механизми за контрол на износа за Русия.

"Администрацията на президента Джо Байдън планира да задейства нови механизми за експортен контрол и пореден пакет от санкции срещу Русия, насочени към нейни основни отрасли", пояснява агенцията.

"Мерките ще бъдат насочени към отбранителния и енергийния сектор на Русия, финансови институции и някой физически лица, казават хора, запознати с въпроса, но пожелали анонимност", пише Bloomberg.

Освен това, един от източниците казва, че САЩ и техните съюзници ще обърнат внимание на вече въведените ограничения, за да попречат на заобикаляне на санкциите.

Съветът за национална сигурност на САЩ засега не е коментирал посочената информация.

Русия бележи сериозен ръст в бюджетния дефицит през януари

Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите приходи от продажба на енергоносители, санкции и разходите за войната в Украйна оказват изключително неблагоприятно отражение върху бюджета на Русия

Ден по-рано външните министри на държавите от Г-7, като резултат от срещите по време на Мюнхенската конференция по сигурността, излязоха с изявление, според което тези страни са се споразумели да запазят санкциите срлямо Русия и дори да увеличат санкционния натиск.

Освен това, от ЕС през миналата седмица обявиха, че планират да въведат в края на февруари следващия, десети по ред, пакет от санкции спрямо Русия.

Ръководителят на Европейската комисия отбеляза, че според плана, десетият пакет от санкции, наред с други неща, се предвижда да включва забрана за доставки за Русия на "стоки, на които е почти невъзможно да се намери алтернатива". По-конкретно, става въпрос за стоки, от които, според ЕС, се нуждае руският военно-промишлен комплекс.

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Лишен от западни партньори, бизнесът в страната се адаптира, но липсва оптимизъм