152 млрд. долара - това е не само близо два пъти целия БВП на България, но и сумата, която за 12 месеца са прибавили към банковите си сметки 110 души. Не кои да е, а най-богатите хора в Русия. Ежегодната класация на Forbes показва, че олигарсите определено не споделят несгодите на военното време - те стават все повече и все по-богати.

Детайли: В момента Русия има 110 официални милиардери - с 22-ма повече в сравнение с миналата година. Общото им състояние се оценява на 505 млрд. долара при $353 млрд. през 2022 г. Все още, обаче, не са достигнати предвоенните нива от $606 млрд. през 2021 г.

Къде санкционираните олигарси преместват активите си?

Къде санкционираните олигарси преместват активите си?

Абрамович гледа към Турция

Сред новите попълнения в списъка има бизнесмени с успешни компании в сфери като хранителни продукти, супермаркети, строителство и фармацевтична промишленост, което показва, че търсенето на руския пазар остава силно даже след западните санкции, отбелязва "Ройтерс".

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

Съединените щати са една от страните с най-много милиардери

Фактор за високите резултати на руските топ предприемачи са глобалните високи цени на нефта и изкуствените торове - и в двете сфери Русия е основен глобален износител и така нейните компании се възползват от получилата се след избухването на войната в Украйна пазарна ситуация.

През този месец МВФ ревизира прогнозата за растежа на Русия през 2023 г., като вече очаква той да е 0,7% при по-ранна оценка от 0,3%. В същото време, обаче, очакването на фонда е за по-слаб от първоначално очаквания растеж през 2024 г. - 1,3% вместо 2,1%, заради липса на работна ръка и заради трудности при заместването на напускащите страната западни компании.

Контекст: Голяма част от руснаците в класациите на Forbes за най-богатите бизнесмени имат сходен генезис. Започнали бизнеса си в турбулентните времена веднага след разпада на СССР, по времето на президента Борис Елцин олигарсите получиха контрола на основни отрасли като нефтодобива, производството на стомана и изкуствени торове.

Руската икономика се милитаризира - ще се върнат ли времената на Сталин

Руската икономика се милитаризира - ще се върнат ли времената на Сталин

Олигарси поръчват на историци изследвания как нацисти и фашисти са се отнасяли с частния бизнес

След идването на власт на Владимир Путин започна преразпределение в рамките на което бизнесите, свободата, а понякога - и живота си, запазиха само най-верните на новия силен човек в Кремъл. Курсът към независимост от чуждестранните компании, който само се засили след налагането на тежките западни санкции през 2022 г., даде възможност за развитието и на големи компании в сфери като IT, търговия и услуги.

Въпреки това, най-богатите руснаци се занимават с изкуствени торове (Андрей Мелническо, лично състояние $25,2 млрд.), ценни метали (Владимир Потанин, $23,7 млрд.) и стомана (Владимир Лисин, $22,1 млрд.).

Още нещо: Класацията на руските милиардери можеше да е с още повече имена, но петима милиардери се отказаха от руското си гражданство през 2022 г. Сред тях са основателят на Revolut Николай Сторонски и съоснователите на софтуерната компания JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков.