Германия, Франция и Италия обявиха, че ще спрат да прилагат ваксината AstraZeneca, след като няколко страни съобщиха за възможни сериозни странични ефекти, предаде Reuters.

Дания и Норвегия преустановиха ваксинациите с конкретна партида още през миналата седмица, след като съобщиха за единични случаи на кървене, тромбоза и нисък брой тромбоцити. Исландия и България последваха примера им, а Ирландия и Холандия ги последваха в неделя.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че въпреки че рискът от образуване на кръвни съсиреци е нисък, това не може да бъде изключено. "Това е професионално, а не политическо решение", каза Спан, добавяйки, че следва препоръка на института "Пол Ерлих", германския регулатор на ваксините.

Франция заяви, че преустановява употребата на ваксината в очакване на оценка от европейския регулатор по медицина, която трябва да е готова утре. Италия заяви, че спирането му е "предпазна и временна мярка" до решението на регулатора.

Австрия и Испания спряха да използват определени партиди, а прокурорите в северния италиански регион Пиемонт по-рано иззеха 393 600 дози след смъртта на мъж часове след ваксинацията му. Това е вторият регион, който е направил това след Сицилия, където двама души са починали малко след като са получили дозите си.

По-рано днес Тайланд обяви плановете си да продължи с ваксината на англо-шведската фирма, след като преустанови използването ѝ в петък, но Индонезия заяви, че ще изчака становището на СЗО.

Ваксината на AstraZeneca е втората пусната в употреба след руската "Спутник V", която дебютира още през август миналата година.