Промишлените поръчки в най-голямата европейска икономика са намалели повече от очакваното през август, като тенденцията продължава. Те са повлечени от спада на поръчките от еврозоната, където компаниите се борят с енергийна и инфлационна криза, предаде Reuters.

Новите поръчки в производството са намалели с 2,4% на месечна база на сезонно и календарно коригирана база, съобщи федералната статистическа служба. Вътрешните индустриални поръчки са намалели с 3,4%, а тези от еврозоната с 3,8%, сочат данните.

Все пак има и някои добри новини, тъй като статистическата служба значително преразгледа показанията си за юли, от съобщения по-рано спад от 1,1% до 1,9% растеж. И без да се вземат предвид променливите големи поръчки, производствените поръчки отчитат ръст от 0,8% през август спрямо предходния месец.

Германия строи нови газови терминали, които да заменят руските тръбопроводи

Германия строи нови газови терминали, които да заменят руските тръбопроводи

Въпрос на време е страната да бъде независима от руски горива

Инфлацията в Германия се намира на най-високото си ниво от повече от четвърт век през септември, движена предимно от все по-високите цени на енергията, съобщават световните агенции. Потребителските цени са се увеличили с 10,9% на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба.

Проучване на Reuters сред анализатори прогнозира ръст от 10%.

Нарастващите цени на енергията, стимулирани от намаляващите доставки на газ от Русия, тласнаха инфлацията до върхове, невиждани от десетилетия. А огромната загуба на потребителска покупателна способност увеличава вероятността рецесия.

Позовавайки се на скока при цените на газа, четири водещи германски икономически института намалиха почти наполовина прогнозата си за икономически растеж за най-голямата икономика в Европа за тази година. За 2023 година прогнозата също е намалена - от 3,1% на 0,4% .

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Ръстът през септември е 10 процента