Най-стратегически важният строителен обект в Германия се намира в края на брулен от вятъра кей на брега на Северно море, където работниците сглобяват първия терминал в страната за внос на втечнен природен газ (LNG). От тази зима платформата, намираща се близо до пристанището на Вилхелмсхафен, ще може да доставя еквивалента на 20% от газа, който доскоро беше внасян от Русия.

След нахлуването си в Украйна, Москва ограничи доставките на газ за Германия, докато тръбопроводите "Северен поток", които пренасяха огромни количества под Балтийско море до Европа, бяха "повредени" миналата седмица чрез действие, което датско-шведски доклад нарече "умишлен акт".

Германия пести енергия: това е забранено от септември

Германия пести енергия: това е забранено от септември

Германия има план за пестене на енергия, който влиза в сила от 1 септември. Какви мерки включва той, какво ще е позволено и какво - забранено? Ето кратък обзор:

В търсене на алтернативни източници германското правителство вече даде милиарди евро за пет проекта като този във Вилхелмсхафен. Общо, новите тръбопроводи трябва да могат да обработват около 25 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно, пишат германските медии. Това е приблизително еквивалентно на половината от капацитета на газопровода "Северен поток 1".

Новата платформа

На площадката във Вилхелмсхафен полузавършената бетонна платформа, излизаща от морето, пръска със солена вода работниците във флуоресцентни жълти жилетки. През това време на сушата постоянна редица от камиони доставя части от сива тръба, която трябва да пренасочи терминала към газовата мрежа.

LNG терминалите позволяват внос по море на природен газ, който е бил охладен и превърнат в течност, за да се улесни транспортирането му. Специализиран кораб, известен като FSRU, който може да съхранява горивото и да превръща LNG обратно в готов за употреба газ, също е свързан към платформата, за да завърши инсталацията.

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

В началото на седмицата беше открито изтичане на природен газ по тръбопровода "Северен поток 2" в Балтойско море

За разлика от други страни в Европа, Германия досега не разполагаше с LNG терминал, вместо това разчиташе на сравнително евтини доставки по тръбопроводи от Русия. След нахлуването на Руската федерация в Украйна обаче Германия се зае с трудната задача да се откачи от вноса на газ от Москва, който преди това представляваше 55 на сто от нейните доставки.

За да диверсифицира източниците си, да осигури достатъчно доставки на гориво и да поддържа фабриките си работещи, Берлин заложи масово на LNG, за да запълни празнината, оставена от руския внос.

Канцлерът Олаф Шолц миналата седмица подписа споразумение с Обединените арабски емирства (ОАЕ) за доставка на LNG, по време на обиколка из страните от Персийския залив в търсене на нови източници. Наемането на пет кораба FSRU за включване в новите терминали вече е върнало на Берлин €3 милиарда.

Околна среда

След избухването на войната в Украйна, Германия прие закон за драстично ускоряване на процеса на одобрение за LNG терминали. Във Вилхелмсхафен работата върви бързо. Терминалът трябва да бъде завършен още "тази зима", казва Холгер Креец, който ръководи проекта за германската енергийна компания Uniper.

Стратегическото значение на терминала доведе до напредъка на строителните работи изненадващо бързо.

"Обикновено проект като този ни отнема пет до шест години", заяви Креец пред АФП.

Идването на новия терминал беше приветствано от много жители на Вилхелмсхафен. В този район деиндустриализацията повиши нивото на безработицата до 10 процента - почти два пъти над средното за страната.

"Хубаво е, че това се случва във Вилхелмсхафен, защото ще ни донесе много нови работни места", казва 55-годишната Ингрид Шон пред AFP.

Има обаче и противопоставяне. То идва от групи, които се опасяват, че ускорените срокове за одобрение и строителство могат да доведат до плащане на висока цена за околната среда.

Млади активисти от групата "Ende Gelaende" успяха да блокират сайта във Вилхелмсхафен за един ден през август, припомня Daily Sabah. Германската природозащитна организация DUH заяви, че работите "ще унищожат необратимо чувствителни екосистеми, както и ще застрашат жизненото пространство на застрашените морски свине".

Източникът на горивото също беше болезнен въпрос, като се появиха опасения, че природният газ, произведен от фракинга в Съединените щати, може да бъде внесен през новия терминал. Критиките към проекта бяха отхвърлени от министъра на икономиката Робърт Хабек - политик от Зелената партия, който подчерта важността на "енергийната сигурност на Германия".

До 2030 година мястото трябва да бъде преустроено за внос на зелен водород, произведен с възобновяеми източници, което Берлин подкрепи като част от своя енергиен преход.

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Доставките започват още тази година