В началото на април стана ясно, че Пентагона в САЩ ще се фокусира към постигането на сделки за продажбата на изтребители F-35 на пет нови държави. Тогава стана ясно, че в това число влизат Румъния, Гърция, Полша, заедно с Испания и Сингапур.

Назад през февруари от друга страна полското министерство на отбраната подписа своя план за модернизация на въоръжените сили на страната Technical Modernization Plan. При представянето му ресорният министър Мариуш Блашак посочи като приоритет закупуването на 32 нови изтребителя от пето поколение.

САЩ искат да продават F-35 на Румъния, Гърция и Полша

САЩ искат да продават F-35 на Румъния, Гърция и Полша

Пентагонът търси възможности за разширяване на доставките на изтребителите до нови пазари

"Вероятно в това изказване той имаше предвид купуването на F-35, тъй като на пазара няма други достъпни самолети от пето поколение в момента", посочва в свой анализ Ясек Симински от специализираното онлайн издание The Avitionist.

По неговите думи някои анализатори намират връзка между тази информация и напрежението между Турция и САЩ заради плановете на Анкара да купи руската система S-400. Симински посочва, че това навежда на мисълта, че може Полша да купи част от предназначените за южната ни съседка изтребители.

Плановете на Варшава изглеждат по-сигурни след изказване на президента Анджей Дуда от миналата седмица. Той подчерта необходимостта от смяна на сегашните MiG-29 и Su-22, с които разполагат полските ВВС, с "най-добрите изтребители в света налични в момента".

Според информация на Lockheed Martin, цитирана в полски медии, страната ще може да получи новите F-35 най-рано през 2024 година, ако споразумението за тях бъде подписано в скоро време.

Симински посочва, че изборът на американските самолети е най-логичен, ако Полша наистина иска да разполага с най-новото на пазара.

"F-35 е единствената опция, достъпна на пазара днес. F-22 вече не се произвежда, а закупуване на Su-57, въпреки че Русия наскоро даде сигнал, че ще предлага модела на чуждестранни клиенти, изглежда абсурден сценарий, към който никой не смее да погледне особено в настоящия геополитически контекст", казва той.

Той посочва, че Варшава ще трябва да разгледа възможностите и за избиране на изтребителите F/A-18E/F и F-15 на Boeing, както и Gripen на Saab и Typhoon на Eurofgither. "Засега обаче изглежда, че търгът вече е решен и че F-35 ще станат следващите полски изтребители", посочва експертът.