Щатите обмислят да увеличат продажбите на произведените от Lockheed Martin Corp изтребители F-35. Целта е списъкът с клиенти да бъде разширен с още пет държави в Европа, включително Румъния, Гърция и Полша, съобщава Reuters, позовавайки се на официално изявление на представители на Пентагона пред Конгреса в САЩ.

Според представени документи от ръководството на ресорната дирекция в Пентагона "бъдещите потенциални чуждестранни продажби включват клиенти от Сингапур, Гърция, Румъния, Испания и Полша".

През 2017 година от румънското министерство на отбраната обявиха, че закупуването на изтребители F-35 вероятно ще бъде част от 10-годишната програма на ведомството за периода 2017-2026. През февруари тази година пък полският министър на отбраната Мариуш Блашчак представи план за модернизация на полските въоръжени сили, който включва закупуването на 32 изтребителя от модела.

От Lockheed Martin предложиха през 2009 година на ВВС на Гърция да замени своите F-4E Peace Icarus 2000 и F-16 с нови F-35. В резултат на дълговата криза в страната през 2017 година правителството взе решение да модернизира флота си след 2020 година. Тогава стана ясно, че Атина вероятно ще закупи между 15 и 20 броя от изтребителите.

Новината за плановете на Пентагона идва на фона на напрежението между Вашингтон и Анкара заради плановете на турското правителство за закупуване на руската система за противоракетна отбрана S-400.

Заради отказът на Анкара от тази покупка от САЩ заплашиха да спрат доставките на изтребителите F-35 за страната.

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Вашингтон се готви да спре доставката на F-35

От Reuters посочват, че други съюзници на Вашингтон също проявяват интерес към закупуването на F-35, включително Финландия, Швейцария и Обединените арабски емирства.

През миналата година Белгия беше първият клиент за модела изтребители от години, като избра тях пред Eurofighter Typhoon, за да замени амортизираните си F-16. Сделката беше за 4 милиарда евро или 4,55 милиарда долара.

Lockheed Martin разработва три модела на новите военни самолети за американската армия, както и по подписани споразумения с няколко чуждестранни държави - Великобритания, Австралия, Италия, Турция, Норвегия, Холандия, Израел, Япония, Южна Корея и Белгия.

За 2018 година компанията е доставила общо 91 изтребителя F-35 за американската армия, както и за съюзниците на Щатите.