Когато на 20 септември правителството на САЩ обяви плановете си да отвори отново границите за напълно ваксинирани граждани на Европа и Великобритания от ноември, скокът в последващите резервации бележи значителен ръст. Това показват данните от BTN Europe, цитирани от световните агенции.

Това ясно показва как промяната в политиката е повлияла на трансатлантическите пътувания. Резервациите на Travel Counselors за пътувания между Великобритания и САЩ са нараснали с 255% само през първата седмица след обявеното отпускане на ограниченията - в сравнение с предходната. заявките от Европа са с 50 на сто повече.

ЕС иска отново да забрани неналожителните пътувания от САЩ

ЕС иска отново да забрани неналожителните пътувания от САЩ

Решение се чака днес

"Промяната в политиката на Америка без съмнение доведе до най-драматичния скок от началото на пандемията", заяви Дейвид Чапел - директор на британския офис на германската компания за онлайн резервации Midoco.

Въпреки че все още нивата на заявките за пътувания отвъд океана остават значително по-ниски от 2019-а година промяната вече се вижда. Към момента най-много туристически и бизнес пътувания има между страните от Стария континент, но брокерите очакват това да се промени още от началото на ноември.

В исторически план търговският коридор между ЕС и САЩ представлява значителен процент от общите транзакции.

"Преди пандемията над 25% от корпоративните резервации бяха именно между Европа и Съединените щати. Трансатлантическият маршрут е изключително важен за нашите клиенти", казва Кийран Хартуел - управляващ директор в Travel Counselors.

"Тези бизнес пътувания стимулират икономиките на Великобритания, на ЕС и на САЩ и са много важни", допълва той. Общите корпоративни резервации на компанията са се увеличили с 40% за период от четири седмици през септември, като най-големият брой нови резервации през тази финансова година е отчетен след смекчаването на американските ограничения.

Как Сърбия успя да се възползва от "карантинния туризъм"?

Балканската страна, която успя да се възползва от "карантинния туризъм"

Тя се е превърнала в популярна междинна дестинация за индийците, защото им предлага безвизово влизане в страната

Буквално за броени дни САЩ се превърнаха в най-резервираната дестинация в света откъм бизнес пътувания с 24% от всички. Така от първото място бяха изместени вътрешните резервации във Великобритания (21%) и тези на ОАЕ (12 %). В сравнение с първата календарна седмица на 2021-а година, корпоративните резервации са нараснали с над 255%. 

Сред американските дестинации, най-популярна за бизнес пътувания е Ню Йорк. Той е сред най-търсените места по света и за туризъм.Следват Калифорния, Флорида и Тексас.