Широко разпространените локдауни по време на пандемията в цял свят доведоха до малък спад в нивата на замърсяване, които обаче днес се се обръщат от временен спад до нивата отпреди пандемията, като дори ги надвишават. Това обяви потвърдиха от Организацията на обединените нации, цитирани от Sky News. От ООН предупредиха, че "светът се насочва в грешната посока".

Емисиите на въглероден диоксид през първите пет месеца на тази година са били с 1,2% по-високи в сравнение със същия период на 2019 година

Вредните емисии са повишени в Съединените щати, в Индия и в повечето европейски страни, сочат предварителните данни от доклада. Измерванията на въздуха във всички краища на света - от Хаваите до Тасмания, показват нива на нагряващия климата газ в атмосферата, който се увеличава през 2021-а и особено през 2022 година.

И макар че плановете за действие на държавите в областта на климата вървят към все по-амбициозни действия, за да се достигнат целите, действията трябва да бъдат седем пъти по-амбициозни. Само така светът ще може да се поддържа в съответствие с международно договорената граница на затопляне от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Петте вида възобновяема енергия

Петте вида възобновяема енергия

Възобновяемите енергийни източници никога не са били толкова важни, колкото днес

Годишният доклад на United in Science показва, че въздействията върху климата се "насочват към неизследвани територии на унищожение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Въпросният доклад, който обобщава най-новите усилия за опазване на климата, идва в края на едно болезнено горещо лято за голяма част от северното полукълбо.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Това лято донесе рекордни горещини в Обединеното кралство и Европа, тежка суша в Китай и САЩ и жестоки наводнения в Пакистан

"Няма нищо естествено в новия мащаб на тези бедствия", подчерта Гутериш. И допълни, че "те са цената на пристрастяването на човечеството към изкопаемите горива."

Наводненията, сушите, горещите вълни, екстремните бури и горските пожари стават все по-унищожителни, чупейки рекорди с тревожна честота. Днес има пет пъти повече свързани бедствия, свързани с времето, отколкото преди 50 години. Това струва на света над $200 милиона ежедневно.

До 50-те години на този век повече над 1,6 милиарда души, живеещи в стотици градове на планетата, като Берлин, Лима и Сеул, ще бъдат редовно изложени на средни температури от най-малко 35°C, установи проучване през 2018 година.

"Тези хора ще бъдат ударени социално и финансово", предупреждава мрачната прогноза на ООН.

Учените по климата са все по-единодушни че много от екстремните метеорологични явления, които преживяваме, са станали по-интензивни поради предизвиканото от човека изменение на климата.

"Революция на възобновяемата енергия"

Докладът на ООН все пак дава няколко лъча надежда. Емисиите на въглероден диоксид от изгаряне на изкопаеми горива са спаднали значително в 23 страни, включително в САЩ, Япония и Европа, през десетилетието преди пандемията.

ООН призовава за "революция на възобновяемата енергия за намаляване на въглеродните емисии"

Друга "причина за известен оптимизъм" е "безпрецедентният растеж на инвестициите във възобновяеми източници, предлагащи достъпна, сигурна и чиста енергия.

Миналата година доведе до рекорден брой офшорни вятърни и слънчеви фотоволтаични системи, а 2022 година е на път да подобри тези рекорди.

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Световната метеорологична организация изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трилиона щатски долара в световен мащаб през последните 50 години

Допълнителна надежда е и инвестицията на САЩ в размер на $369 милиарда за опазване на климата - най-голямата в историята на страната. "Зелените" избори в Австралия, в които гласоподавателите буквално изгониха про-въглищно правителство в полза на кандидати, които подкрепят по-строги действия в областта на климата, също са "светлина в тунела".

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.