Медта ще е един от лидерите по растеж до края на годината. Цената ѝ може да нарасне седемкратно на пазарите през този период, става ясно от нов доклад на Goehring & Rozencwajg Associates.

"Силно вярваме, че цените на медта ще нараснат значително", се посочва в доклада. "След като достигнаха дъно от 1,95 долара за паунд (=0,45 кг) в началото на 2016 г., цените на медта вече се удвоиха. Акциите на компаниите за добив на мед се справят още по-добре, като техният растеж е от 200%."

Последният бичи пазар на медта беше между 2001 и 2011 г., когато тя отбеляза седемкратно увеличение на цената, нараствайки от 0,60 до 4,62 долара. Подобен ръст е възможен и този път, особено като се има предвид, че основните двигатели са още по-бичи през 2021 година, отколкото бяха преди десетилетие.

"Не бихме се изненадали да видим, че цените на медта отново се повишават най-малко седем пъти, преди този бичи пазар да приключи. Използвайки 1,95 долара като начална точка, очакваме цените на медта да достигнат пик близо 15 долара за паунд през втората част на това десетилетие", посочват от компанията.

Причината за бичите очаквания за медта са комбинация между липса на ново предлагане и наистина силно търсене. "Стагнацията на предлагането на нови медни рудници, която вече се сблъсква със силно търсене, ще тласне цените на медта далеч по-високо, отколкото някой очаква", пише Goehring & Rozencwajg.

От страна на търсенето, търсенето на мед ще надвиши очакванията в Китай, а Индия също се очертава като основен потребител на мед. Това се дължи на общата глобална тенденция към преминаване към възобновяема енергия. А от страна на предлагането, растежът на мините се очаква да се забави през това десетилетие.

"Броят на новите големи открития на мед ще намалее значително и проблемите с изчерпването на съществуващите мини ще се ускорят. Също така, геоложките ограничения около находищата на меден порфир, предмет, който някои анализатори и инвеститори разбират, ще допринесат за проблемите", посочват от Goehring & Rozencwajg.

Проблемите с доставките започнаха да се наблюдават преди 15 години, когато медната промишленост започва да се сблъсква с проблеми с изчерпването ѝ. "Както рудните запаси, така и качеството на добиваната руда са в силен спад", се отбелязва в доклада.

По време на последното медно рали по-високите цени в крайна сметка предизвикаха увеличение на предлагането на рудници, но това отне повече от пет години.

"Въпросът е какво ще се случи с доставките на мед, докато напредваме през това десетилетие? Нашите изследвания категорично предполагат, че растежът на предлагането, който е минимален от 2016 г. насам, ще продължи да разочарова", заключава докладът. "През последните десет години новите открития на мед се забавиха драстично. Тъй като често има многогодишно забавяне между новите открития и отчетените запаси, което ще продължи да се наблюдава до края на десетилетието."