Над 20 държави вече са одобрили руската ваксина "Спутник V" за употреба, предаде Zero Hedge, позовавайки се на данни на Bloomberg. Сред тях са стратегически пазари като Индия и Бразилия, както страни от Европейския съюз като Унгария.

До момента данните показват, че тя има ефективност от над 90%, което я прави по-добра защита от китайските ѝ конкуренти. Медикаментът е разработен от института "Гамалеи", а финансовата подкрепа за начинанието е осигурена от суверенния инвестиционен фонд на страната.

Според Bloomberg, с ваксината Русия може да спечели ключова преднина и пред други страни, разработили ефективни ваксини. Това е особено вярно в региона на Латинска Америка, където отношението към Путин и Русия изобщо може да се подобри, смята директорът на консултантската компания Control Risks Оксана Антоненко.

"С ваксината страната доказва, че е способна да произведе нещо ново, което има голямо търсене по света", изтъква тя.

"Това е значителен момент за нас", каза главния изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев, който също отговаря за международните доставки на ваксината.

За момента производството остава основен проблем за "Спутник V" - съдба, която изпитват и конкурентите на руския медикамент, който трябва да е безплатен за жителите на Русия, според представителите на кабинета.

Освен в страната, ваксината се произвежда още в Индия, Южна Корея и Бразилия, но вероятно броят на производителите ще нарасне.