В първите дни на януари забелязваме тенденцията на спад на цените на горивата у нас, като цените най-вероятно ще се задържат на подобни нива през зимните месеци. Това коментираха за Money.bg от от Българската петролна и газова асоциация.

През първия работен ден на 2024 година бензинът и дизелът у нас поевтиняха средно с 1 до 3 стотинки. Към днешна дата средната цена за литър А95 е 2,62 лева. Дизелът се продава средно за 2,67 лева за литър. цената за литър газ е средно 1, 25 лева.

Според прогнозите на експертите последните законови промени, свързани с работата на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", няма да доведат до повишение на цените на горивата.

Снимка 630983

Източник: БГНЕС

"Ще направим всичко възможно да има достатъчно горива на българския пазар, за да няма сътресения", коментира от своя страна председателят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.

Бенчев също очаква задържане на цените на горивата.

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Само от началото на месеца разликата е близо 10 стотинки за литър

Още от началото до средата на декември цените на бензина от най-масовия А95 поевтиняват с близо 10 стотинки за литър, а на дизела със 7 стотинки на литър. Преди това, по-сериозно поскъпване имаше през септември. Към края на месеца цените на бензина са били 2,87 лева за литър, докато тази на дизела са 2,89 лева за литър средна цена за страната.

Ако се върнем още няколко месеца назад през лятото, всъщност виждаме, че поскъпването изобщо не е било малко. В разгара на летните отпуски- края на юли и началото на август цените на А95 са били средно 2,64 лева за литър и 2,54 лева за литър дизел.

Актуални цени на горивата за 3 януари 2024 година по данни на Fuelo:

  • Бензин А95 - 2, 62 лева
  • Дизел - 2,67 лева
  • Пропан Бутан (Газ) - 1,25 лева
  • Бензин А100 - 3,03 лева
  • Метан - 2,42 лева
  • Дизел премиум - 3,05 лева

В дългосрочен план

След отпадането на квотите за износ на руски петрол единствено пазарът ще определи дали ще има повишение на цените в по-дългосрочен план. В същото време, недостиг на горива в България може да има, само ако рафинерията "Лукойл Нефтохим" спре, подчертават от Българската петролна и газова асоциация.

Припомняме, че на 18 декември 2023 година Народното събрание прие решение да бъде въведена забрана за износ на горива, произведени от руски петрол, като забраната влезе в сила от от 1 януари 2024 година.

Освен това се прие решение от парламента от 1 март рафинерията на "Лукойл" в Бургас да спре да работи с руски нефт.

Решено: От 1 януари у нас се спира износа на горива, произведени от руски петрол

Решено: От 1 януари у нас се спира износа на горива, произведени от руски петрол

Увеличава се капитала на АЕЦ "Козлодуй"