В Гърция беше открита най-голямата ферма за слънчеви панели в цяла Европа. 204-мегаватовият соларен парк е част от стратегията на властите за производство на повече възобновяема енергия и намаляване на зависимостта на страната от скъпите и замърсяващи изкопаеми горива, съобщават местните медии. 

Цената на огромния соларен парк е $130 милиона. Той е разположен в северния гръцки град Козани и представлява най-голямата система с т. нар. двустранни слънчеви панели. Любопитно е, че най-голямата петролна рафинерия в Гърция - Hellenic Petroleum, е компанията, която стои зад соларния парк. От компанията твърдят, че ще пренасочат бизнеса си към чиста енергия.

Очаква се новооткритият парк да генерира 350 GWh електроенергия и да доставя енергия на поне 75 000 домакинства всяка година. Още в следващите седмици паркът ще бъде свързан към електрическата мрежа на страната.

Япония иска всеки покрив в страната да има слънчеви панели до 2030-а

Третата най-голяма икономика иска всеки покрив в страната да има слънчеви панели до 2030-а

По-рано тази година Япония обяви, че ще намали емисиите си на парникови газове с 46% до 2030 г.

"Този ​​проект отразява нашите национални цели за евтина и чиста енергия от слънцето, от вятъра и от водата", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на откриването на фермата.

Двустранният слънчев панел е способен да събира светлина и на двете повърхности и да произвежда една трета повече енергия от конвенционалния едностранен слънчев панел. А когато разполага и със слънчеви тракери дава още 27% повече слънчева енергия. Двустранните панели се нуждаят от специални стелажи, за да получат максимално излагане на слънце. Когато една повърхност не е насочена към слънцето, страната на панела използва светлина, отразена от земята като пясък.

С тази нова слънчева система Гърция почти ще удвои добиването на електроенергия от възобновяеми източници. Добивът ще е в размер на до 35%, или около 19 гигавата, до 2030 година.

Подобно на Гърция, Европейският съюз в момента се стреми да диверсифицира своите енергийни източници далеч от вноса на газ от Русия на фона на опасения за енергийната несигурност след нахлуването на Москва в Украйна.

България преизпълни целите си за възобновяема енергия за 2020 година

България преизпълни целите си за възобновяема енергия за 2020 година

Делът на брутното крайно потребление на енергия от ВЕИ на ниво ЕС достигна 22%