Въпреки че преди дни Гърция отвори границите си за туристи от Европейския съюз, а малко по-рано и за пътуващите от България, страната все още е изправена пред сериозен спад в индустрията.

В сравнение със същия период на миналата година туристите в страната са с 80% по-малко, като през 2019 година те са били 30 милиона. Това посочва социологът проф. Георгиос Плиос, който е преподавател в Атинския университет, цитиран от БНР.

Той акцентира върху това, че приносът на сектора към икономиката на Гърция е значителен, като той генерира ¼ от националния доход.

"Една част от този доход отива за хората, работещи в туризма. Голям брой хора живеят от тези пари. Освен това държавата получава данъци от туризма. Ако туризмът се намали съществено, това означава, че много хора ще останат безработни, което ще се отрази и върху други отрасни на икономиката, държавата ще има по-малко данъци", посочва той.

По думите на експерта е необходимо държавата да осигури подкрепа на бизнеса. От друга страна обаче това представлява финансов риск за правителството.

"Това ще доведе до повишване на данъците и до уволнение на държавни служители в някои области. Възможно е гръцкото правителство да поиска финансова помощ от Европейския съюз", казва още проф. Плиос.

Данни, представени преди две седмици седмица, показаха, че през 2019 година туристите от България са оставали около 500 милиона лева в Гърция. Това показа проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

Общо туристите от България, Румъния и Сърбия са похарчили близо 1 милиард евро в южната ни съседка в рамките на миналата година. Важно уточнение тук е, че в статистиката влизат туристите, използвали личен транспорт.

От този 1 милиард евро най-голям е делът на румънците, които са генерирали 354 милиона евро в икономиката на южната ни съседка. Сърбия е на второ място с почти 300 милиона евро, а България е на трето с 282 милиона евро.