"Връщане на наборната военна служба пак стана актуално" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Управляващите започнаха да подгряват обществото за връщането на задължителната наборна военна служба, включително и за свикването на референдум по темата. Вчера военният министър Красимир Каракачанов обяви, че според социологическо проучване, поръчано от МО, 71% от обществото одобряват възстановяването на задължителната военна служба, а 80% от българите били за връщане и на трудови войски. Не бе съобщено коя е социологическата агенция и какви са били конкретните въпроси.

Преди дни от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предложиха да бъде проведен референдум, на който да се реши този въпрос. Според военния министър идеята не е екзотична, а част от дебата за наборната военна служба. "Не говоря за това, че страни като Гърция и Турция никога не са я премахвали. Една държава като Австрия, която е в центъра на Европа, граничи само със страни, членки на НАТО и на ЕС, има наборна военна служба от 9 месеца и обсъжда възможността да я направи 12", каза Каракачанов. Скандинавските държави също били върнали военната служба.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Нов златодобивен проект ще донесе близо 100 млн. долара печалба", четем в "Капитал"

Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект "Розино" край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на "Горубсо - Кърджали". Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект. 

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа - до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на "Горубсо - Кърджали" в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Прочети още от в " Капитал"

"Арабаджиев, но не Ветко издал нелегалните фабрики за цигари на Миню Стайков и Бирмите", четем на първа страница на в. "24 часа"

В началото на 2018 г.британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името напловдивчанина. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех, а 7 г. по-късно се е върнал към опасния бизнес

lЧрез високопоставен източник в НСБОП 48-годишният мъж решава да посочи "колеги", за да се спаси като през 2011 г. -тогава сключва споразумение с прокуратурата и получава само 3 г. условно

Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици, научи "24 часа".

Прочети ще от в. "24 часа"

"Чиновници делят по 20 бона на ден от незаконна сеч", извежда на първа страница в. "Монитор"

Горски шеф и групата му с белезници заради далавера с добива от горите

Бивши и настоящи държавни чиновници делят по 20 000 лева на ден от незаконна сеч. Това показва разследване на "Монитор" в селата Батулия, Огоя и Ябланица, потвърдено и от доказателства, събрани при спецакция от прокуратурата. Според получена в медията ни информация там се извършвал добив на дърва, които не били маркирани и за сечта им нямало никакво разрешение.

Парите от тях пък отивали в джобовете на служители от Агенцията по горите на различни нива, както и в бивши общинари и шефове на полицията в Своге. Чадърът бил опънат от няколко души, а под него всеки ден минавали десетки камиони с нелегална дървесина, които се продавали по частни адреси в близките около Своге села.

"Имаме записи на камерите как през пътя минават всеки ден десетки камиони", обясниха пред "Монитор" ловци, които правят излети в района. За последната година те не видели нито един човек от т.нар подвижна охрана, чиято цел е да опазва горите от бракониери. От няколко години пък не били правени никакви проверки в тези села, а само няколко спорадични акции, с които били съставяни единствено актове за административни нарушения.

Прочети още от статията на "Монитор"

"Чешки банкер: Еврозоната извива ръцете на България", четем във в. "Стандарт"

Лятото донесе новина за България, която е от значение не само за балканската страна, а за всяка страна членка на ЕС, която не е договорила възможност за неучастие в еврозоната. Преговорите за присъединяване на България към зоната на единната валута приключиха с "доброволното" съгласие от страната, поне на хартия, с унизителен списък с условия, които ще я задължат наред с други държави, които ще приемат еврото в бъдеще, да поеме голям дял от разходите за еврозоната, преди да знае кога и дори дали ще бъде приета в блока. Нито едно правителство с поне малко достойнство не би могло да приеме тези условия.

От 1997 г. българският лев е привързан първо към германската марка, а след това към еврото въз основа на споразумение за валутен борд. Това означава, че България няма суверенна парична политика, а пасивно приема позицията на Франкфурт в тази област. Следователно тя няма нито парична автономия, нито място на масата, на която се вземат решенията за паричната политика. Същото важеше и за Естония и Литва, преди да приемат еврото съответно през 2011 и 2015 г.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Природният газ ще поскъпне рекордно от 1 октомври", пише в. "Капитал"

Работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране предлага природният газ да поскъпне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната практика този път анализите на експертите са потвърдили искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената, което бе внесено на 10 септември. Така на предстоящото на 25 септември открито заседание на регулатора не се очертават спорове с газовия доставчик, а за потребителите ще последва най-големият скок на цената на природния газ от 1 април 2017 г. насам. 

Това увеличение неминуемо ще повлече след себе си и цените на парното и топлата вода.

Прочети още от в " Капитал"

"Системата за електронни винетки блокира при първото си представяне", пише в. "Сега"

Системата за електронни винетки блокира още при първото си представяне вчера по време на демонстрация. Проблемът е технически, системата тепърва ще се тества, оправдаха се организаторите. В представянето участваха председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов и Михаел Вебер, управител на "Капш Трафик Солюшънс" - фирмата, която бе избрана да въведе планираната от години система за по-справедливо платено преминаване по българските пътища.

Новите електронни винетки за леките автомобили трябва да влизат в сила от 1 януари 2019 г. Те ще заменят досегашните стикери, които се лепят на предното стъкло на колата. Освен стационарните рампи ще има и специални мобилни екипи с автомобили, които ще проверяват дали шофьорите имат закупени винетки или са нарушители.

Електронните винетки ще могат да се купуват по няколко начина - както досега от търговски обекти, през интернет и мобилно приложение (които се разработват), както и чрез терминали за самообслужване, които ще са общо 500 в цялата страна. Устройствата ще работят на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. На терминалите ще може да се плаща само с банкови карти. Пътните такси за камионите ще се събират чрез тол система за изминато разстояние, която би трябвало да заработи в средата на август 2019 г.

Прочети още от в. "Сега"

"Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро" пише в. "24 часа"

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6%. Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари

След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на пенсиите по швейцарското правило.

Вместо с предвижданите до момента 4,6% увеличението на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще е с 5,7% заради по-голямото от предвижданото увеличение на заплатите. Ако тази прогноза се запази, то предвижданите за края на 2018 г. средни пенсии от 371 лв. ще бъдат увеличени с 20,35 лв. вместо с очакваните до този момент 17,06 лв. Така през 2019 г. средната пенсия ще стане 391,35 лв., а не 388,06 лв.

По-голямото увеличение на пенсиите по швейцарското правило е заради ръста на средния осигурителен доход с 8,7% през 2018 г., обясни социалният министър Бисер Петков.

Прочети още от в. "24 часа "

"Президентът не иска да е втора цигулка", пише в. "Стандарт"

Честолюбието се превърна във водещ мотив на свадата между "Дондуков" 1 и 2, казва Любомир Стефанов

Какъв им е проблемът на институциите и на първите мъже в държавата? Напоследък повечето българи си задават този въпрос, който засега няма очевиден отговор. Явно е обаче, че водещо в отношенията между президент и премиер напоследък не са интересите на гражданите. Не бива да се забравя, че след като встъпят в длъжност, независимо кои политически сили представляват, Бойко Борисов и Румен Радев са преди всичко премиер и президент на Република България. И конфликтите между тях би следвало да бъдат породени от това как по най-добър начин да обслужат интересите на гражданите, които са работодатели и на двамата. Ние обаче виждаме сегашния конфликт около рокадите в кабинета, който е в пореден епизод в сериала на напрежение между "Дондуков" 1 и 2. Президентът се запъва да освободи главния секретар на МВР и дори прави коментар за личността на Младен Маринов, което е нещо недопустимо от институционална гледна точка, тъй като не в правомощията му.

Държавният глава не е работодател на главния секретар на МВР, въпреки че одобрява с указ неговото назначаване, и няма право да му прави длъжностна характеристика.

Прочети още от в. "Стандарт"