Вчера стана ясно, че световният гигант в производството на бира Carlsberg започва мащабна програма за намаляване на разходите в световен мащаб. Като част от нея ще бъдат съкратени и 2000 души.

Нито един от тях обаче няма да бъде в България. Това става ясно от становище на ръководството на „Карлсберг България”, изпратено до Money.bg след запитване на редакцията.

„Карлсберг България няма да има директно участие в мащабната дългосрочна програма за намаляване на разходите, която включва и 4-процентно намаляване на персонала в световен мащаб”, казват от компанията.

От пивоварната гарантират:

Carlsberg освобождава 2000 души като част от мащабна програма за спестявания

Carlsberg освобождава 2000 души

Продажбите на пивоварната не вървят

“Карлсберг България не планира освобождаване на персонал през 2016 г.: компанията ще продължи да инвестира в развитието на своите служители и повишаването на тяхната квалификация.”

Причината да не вземе участие в програмата за свиване на разходите „е, че компанията отчита по-добро и стабилно представяне от бранша като цяло и спрямо собствените си резултати за същия период на предходната година”.

По данни на компанията през ноември "Карлсберг България" е увеличила обемите си с 13,4% и пазарния си дял с 2,8 процентни пункта спрямо ноември 2014. Основен двигател на този ръст е марката "Пиринско", която увеличава пазарния си дял от началото на годината с 1.8% до 14%.

Тук е и мястото да припомним, че компанията инвестира през тази година 5 милиона лева в пивоварната си в Благоевград, която произвежда именно популярната българска марка.

Carlsberg избра Благоевград за най-голямата си инвестиция в България

Carlsberg избра Благоевград за най-голямата си инвестиция в България

Вижте защо