Китайската технологична компания Huawei използва кодови имена и тайни дъщерни дружества за дейността си в Сирия, Судан и Иран. Това разкри САЩ по време на делото за екстрадация на главния финансов директор на китайския производител Мън Ванчжоу, пише Bloomberg.

Huawei е управлявала физически отдел с името Direct Point в Судан и такъв, наречен Canicula в Сирия според документи, представени от съда в Канада, където тече следствието, след като Мън бе арестувана на летището във Ванкувър. Освен това в свои вътрешни документи компанията е използвала съчетанието "А5", което отговаря на Судан, а с "A7"е означавала Сирия, разкриват доказателства, които Щатите са представили на канадското правителство в подкрепа за искането за екстрадация на Мън.

Според обвиненията Huawei е управлявала тези звена, както е контролирала дъщерното си дружество в Иран, което продължи да търгува с американски стоки, технологии и услуги, нарушавайки американските санкции.

Главният финансов директор на Huawei призна, че компанията има офис в Иран

Главният финансов директор на Huawei призна, че компанията има офис в Иран

Мън е потвърдила по време на разпит

САЩ иска екстрадацията на Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei - Жън Джънфей заради обвинения към нея и цялата компания в заговор и банкови транзакции на стойност 100 милиона долара, с които са нарушени американските санкции. Китайският производител на смартфони отрича тези твърдения.

"Мотивацията за тези погрешни действия произтича от необходимостта на Huawei да прехвърли пари от страни, които са обект на американски или европейски санкции като Иран, Сирия или Судан чрез международната банкова система", се казва в искането на Министерството на правосъдието в Канада по повод ареста на Мън.

Защитата на Мън представи стотици страници документи, от които и снимки в подкрепа на твърдението, че тя е била измамена от американските власти относно причината на нейното задържане.

А САЩ подготвят плана си за действие, ако Мън бъде екстрадирана от Канада. Щатите разполагат със списък от свидетели и мениджъри от HSBC Holdings, Standard Chartered, BNP Paribas и Citigroup, които са били подведени от финансовия директор на Hiawei да продължат бизнеса си с китайската компания, въпреки че ще нарушат американските санкции.

Huawei в ситуация на "живот или смърт"

Huawei в ситуация на "живот или смърт"

Ръководството иска да вижда значителни резултати от служителите