Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди днес на брифинг, че ще поиска оставките на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). "Решението е взето след внесения от колегите ми доклад", каза министърът, цитирана от БТА.

Министърът каза, че ще поиска оставката им и за това, "че си позволиха да изнесат твърдения, които не отговарят на истината". Везиева представи становище на ведомството след проверка, разпоредена от нея, по повод медийни публикации на трима от членовете на Съвета на директорите на ДКК, с които бе оповестено решението на СД на ДКК да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор.

Министърът изтъкна, че не са били спазени съответните процедури по отношение на това как е проведено заседанието на Съвета на директорите - без да бъдат уведомени останалите членове на съвета и министерството.

Ваня Караганева бе освободена като изпълнителен директор на ДКК, след само месец на поста и с тежки обвинения

Ваня Караганева бе освободена като изпълнителен директор на ДКК, след само месец на поста и с тежки обвинения

"Може би решението ми да се разделим с тях е позакъсняло, но когато встъпих в длъжност, се срещнах с всеки един от тях и подадох ръка да работим заедно, защото считам, че трябва да има приемственост във всяка една от дейностите. Тогава счетох, че опитът им би бил добра принадена стойност да изчистим името на ДКК от всички обвинения, които течаха към онзи момент. Считах, че тези хора имат желание да работят с нас за общата ни кауза за това, да променим един стар модел, показващ скрити, непрозрачни схеми, процедури, по които се е работило", каза министърът.

Тя заяви, че не се притеснява от проверки в ДКК, в това число и от европейската прокуратура. Притеснена съм, че "начинът, по който го направиха тези трима члена на съвета на директорите, по-скоро ми подсказва, че старият модел иска да се върне на власт".

Икономическият министър иска оставката на Съвета на директорите на ДКК

Икономическият министър иска оставката на Съвета на директорите на ДКК

Освобождаването от поста изпълнителен директор на ДКК на Ваня Караганева е "добре подготвен компромат", смята Даниела Везиева

Министърът каза, че най-много е била засегната от "опита да се нанесе жесток удар върху една от основните ни индустрии - военно-промишления комплекс". Тя посочи, че всеки опит да бъде "окалян този бизнес" ще струва на страната ни много средства, защото това е индустрия, която е експортно ориентирана, а дружествата сключват договори, които са подкрепени на междудържавно ниво.

Министър Везиева съобщи в отговор на въпрос, че ще изиска пълен одит на решенията на ДКК по цесии и на други решения. Тя каза още, че ще спази законовите изисквания за конструиране на нов Съвет на директорите, като в момента тече конкурсна процедура.