Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите (СД) на Държавната консолидационна компания (ДКК) във връзка с решение от снощи на СД на ДКК да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор.

За краткия едномесечен период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК, посочиха вчера от ДКК.

Потърсена от БТА за коментар, министър Везиева каза, че е изненадана от действията на тримата членове на Съвета на директорите, които по думите й дори не са повдигнали темата пред нея преди да вземат това решение. "Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите", допълни министърът. Тя определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Министър Везиева съобщи, че вече е предприела съответните административни действия - да поиска информация по случая от тримата членове на Съвета на директорите на БКК, да се поиска информация от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.

"Не бих казала, че към момента можем да говорим за щети заради решенията на Караганева", каза министърът в отговор на въпрос. "Първо там има подхвърлени някакви коментари по отношение на проверка на финансови контрольори, няма представен подписан акт от госпожа Караганева", коментира министърът. Тя уточни, че законово право е да се сменят адвокати по време на процесуални действия, въпросът по думите й е, да не се пораждат от това допълнителни материални последици.

В отговор на друг въпрос министър Везиева каза, че времето ще покаже дали е грешка избирането на Караганева за изпълнителен директор, както и проверките, които ще бъдат предприети. "Нейната експертиза е доказана и това се вижда от автобиографията й", каза министърът и напомни, че решението Караганева да е втори изпълнителен директор е също на Съвета на директори на ДКК.

В съобщението на ДКК от вчера във връзка с освобождаването на Ваня Караганева бе посочен списък с установени, според Съвета на директорите, нередности.

Ваня Караганева бе освободена като изпълнителен директор на ДКК, след само месец на поста и с тежки обвинения

Ваня Караганева бе освободена като изпълнителен директор на ДКК, след само месец на поста и с тежки обвинения

В заключение в съобщението на ДКК се казваше, че СД на ДКК "отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля".

Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството в края на октомври. Тя стана представител на държавата в СД на ДКК през октомври 2021 г., след конкурс на Министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член на борда на директорите.

"ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК", се казва в съобщение от ДКК, дошло в отговор на изявлението на министъра на икономиката Даниела Везиева. Тримата членове на Съвета на директорите продължават да твърдят, че "всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите.

Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в пътно-транспортно произшествие със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай."