Доналд Кендал, американският бизнесмен, сервирал Pepsi на съветския лидер Никита Хрусчов по време на Студената война и успял да спаси легендарната американска компания, е починал на 99-годишна възраст. Това пишат от Bloomberg.

От официалното съобщение на производителя става ясно, че той е починал от естествена смърт в дома си в събота вечерта.

През 1963 година Кендал става главен изпълнителен директор на Pepsi и е начело на компанията при обединението с Fruto-Lay, което създава PepsiCo.две години по-късно.

Докато той е ръководител на производителя до пенсионирането си през 1986 година, бизнесът на американския гигант се разраства до Съветския съюз и Китай.

Любопитен факт от неговата кариера е пътуването му до Москва през 1959 година, когато той все още е ръководител на международните операции на Pepsi.

Тогава американският вицепрезидент Ричард Никсън (той е вицепрезидент при Дуайт Айзенхауер преди да стане 37-ят президент на САЩ през 1969 година) пътува до Русия за откриването на Американската национална изложба в Москва.

Този любопитен исторически момент, запечатан на снимка

Източник: GettyImages

Този любопитен исторически момент, запечатан на снимка

Така през лятото на 1959 година след дебат между Никсън и руският лидер Хрусчов за основите на капитализма и комунизма, двамата се отправят към специално направен щанд на Pepsi. Там Кендал сервира чаша с напитката на Хрусчов.

Навлизането на Pepsi на пазара в СССР обаче отнема още време или по-точно това се случва през 1974 година. Тогава американският лидер отваря първия си завод за бутилиране в съюза, а в замяна започва да внася в САЩ водка "Столичная" и други алкохолни напитки.

Така с годините Кендал започва да пътува често в Русия и се превръща в съпредседател на Търговския и икономически съвет на СССР и Щатите. "Ако кажа, че съм научил едно нещо, то е, че руснаците и американците имат много повече общи неща, отколкото хората предполагат", казва самият той години по-късно.

Пред 1986 година, когато Донадл Кендал слиза от поста на главен изпълнителен директор, той продължава да бъде член на борда на директорите на Pepsi до 1991 година. Той е известен като "архитектът на семейството на PepsiCo.".