Международният фармацевтичен лидер Sanofi планира да съкрати 1680 работни места в Европа. Това са съобщили официално от компанията, след като източници коментираха намеренията на дружеството, пише Reuters.

Според информацията на един от тях програмата за освобождаване на част от персонала на Стария континент ще продължи в рамките на три години.

Съкращенията ще бъдат част от нова стратегия на дружеството за насочване повече към повишаване на ефективността, чрез дигитализация и аутсорсинг на някои ИТ дейности.

Тя беше представена в края на миналата година от главният изпълнителен директор Пол Хъдсън, който се присъедини към компанията през септември 2019 година. Стратегията има за цел да спести 2 милиарда евро разходи на производителя до 2022 година.

Отново през миналата година от Sanofi намалиха персонала си на пазарите в САЩ и Япония. Тогава съкращенията засегнаха основно търговските отдели на компанията, опериращи на двата пазара.

По непотвърдена информация сега такива ще бъдат направени в Европа, като вероятно най-голямата част от тях ще бъдат във Франция.

Sanofi е един от лидерите във фармацевтичната индустрия, като нейни продукти се продават във 170 държави по света. Тя има общо 75 производствени бази в 33 държави, като към края на миналата година за нея работят над 100 000 души.

Продажбите на групата за този период възлизат на 36 милиарда евро, като почти половината от тях са генерирани от сегмента на лекарствата за обща медицина.

Компанията оперира и в България от 1992 година, като към 2017 година тя е на пето място по продажби в страната. Основният ѝ офис у нас се намира в София, като там работят окол 150 души.