Акционерите на производителя на електромобили Tesla са гласували в подкрепа на решения, с които дават 56 млрд. долара на изпълнителния директор Илон Мъск и освен това местят компанията в Тексас, похвали се милиардерът в социалните мрежи.

Сумата ще го направи най-добре платеното CEO в бизнес историята на САЩ (а и на света). Мъск директно заплашваше, че може да напусне Tesla, ако не бъде подкрепен.

Мъск иска да превърне Tesla в "лидер на изкуствения интелект" с помощта на технологичен гигант

Мъск иска да превърне Tesla в "лидер на изкуствения интелект" с помощта на технологичен гигант

Само до края на годината Tesla ще похарчи $10 милиарда за AI

Големи институционални инвеститори, сред които Норвежкия суверенен фонд, по-рано обявиха, че няма да гласуват "За", но според източници на "Ройтерс" акционери от различен калибър в крайна сметка са наклонили везните в полза на решенията.

Гласуването беше своеобразен "вот на доверие" за Мъск, който е главна движеща сила на Tesla, но освен това е обвиняван, че пренасочва ресурси към частните си компании - на фона на спадащи продажби на марката и спад с 60% на пазарната капитализация.

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Състоянието му се стопи наполовина от ноември 2021 г. до днес

Преди вота имаше истинска "предизборна кампания", в рамките на която високопоставени служители на Tesla пишеха в X/Twitter (собственост на Мъск) колко критично важен е изпълнителният директор за бъдещето на компанията, а самият той посети фабрика в Тексас.

Сега, обаче, битката продължава - в съда. Още през 2018 г. той спря решението за мултимилиардното заплащане на Мъск с мотива, че има конфликт на интереси в борда на Tesla и акционерите не са били осведомени за решението.