Хонконг пусна промоционалната кампания "Hello Hong Kong", в рамките на която ще подари 500 000 самолетни билета през следващите шест месеца. Кампанията на Хонконг, която е насочената към целия свят, ще "задвижи" отварянето на града за международни пътници, според Хонконгския съвет по туризъм, пише CNBC.

Билетите ще се раздават чрез три хонконгски превозвача — Cathay Pacific, HK Express и Hong Kong Airlines. Кампанията е финансирана помощния пакет от 2 милиарда хонконгски долара (255 милиона долара), който правителството предложи на авиокомпаниите през 2020 г., по време на разгара на пандемията.

Как се разпределят билетите

Раздаването на билети ще бъде поетапно: ще започне с пазарите в Югоизточна Азия, континентален Китай и Северна Азия, и след това на други части от света. Около 80 000 билета са запазени за жителите на Хонконг, които властите възнамеряват да раздадат през лятото.

Надяваме се, че тези, които са получили билетите, ще доведат приятели или семейството си с тях, коментира Фред Лам, главен изпълнителен директор на летищните власти в Хонконг.

"Смятаме, че 500 000-те самолетни билета, ще доведат над 1,5 милиона пристигащи туристи", добави Лам. Това е около 10% от общия брой посетители, очаквани през периода на кампанията.

Как ще се раздават тези безплатни билети?

Това може да случва чрез томбола, раздаване на принципа "първи дошъл, първи обслужен", предлагане на безплатни билети "купи и спечели" или чрез участие в игри", коментира Лам.

Носенето на маски в Хонконг все още е задължително в градския транспорт, както и на закрити и открити обществени места.