Чрез фалиралата крипто борса FTX, Сам Банкман-Фрайд, родителите му и други висши ръководители, са закупили най-малко 19 имота на стойност близо $121 милиона на Бахамските острови през последните две години. Това показва справка в имотния регистър на Бахамите, цитирана от Reuters.

Повечето от покупките на FTX включват луксозни къщи на брега на морето, включително седем кооперации в скъп курортен комплекс, наречен Олбъни, струващи близо $72 милиона. Справката показва, че тези имоти са закупени от звено на FTX и е трябвало да се използват като "жилища за ключов персонал" на компанията. 

Компанията притежава и внушителен имот с достъп до плажа в Олд Форт Бей - затворена общност, където някога се е издигала британска колониална крепост, построена през 1700 година за защита от пирати. В документа за покупка са посочени имената на родителите на Банкман-Фрайд, професорите по право в Станфордския университет Джоузеф Банкман и Барбара Фрайд, като имотът е определен като "ваканционен дом".

Нови разкрития: фалиралата крипто борса FTX е прехвърляла милиони с емотикони

Нови разкрития: фалиралата крипто борса FTX е прехвърляла милиони с емотикони

Това заяви новият главен изпълнителен директор на компанията Джон Джей Рей

Попитани защо са решили да купят ваканционен дом на Бахамските острови и как са го платили - в брой, с ипотека или от трета страна като FTX - говорител на професорите заяви пред Reuters, че Банкман и Фрайд се опитват да върнат собствеността на крипто борсата.

Макар да е известно, че FTX и нейните служители са купили недвижими имоти на Бахамските острови, където са установили централата си през септември 2021 година, документите за собственост, показват за първи път мащаба на тяхната покупка и планираното използване на част от имотите. По думите на самия Банкман-Фрайд, той е живял в къщата с още деветима свои колеги. За служителите са били на разположение безплатна храна и "вътрешна услуга, подобна на Uber", която ги е превозвала из целия остров.

По информация от имотния регистър компанията FTX Property Holdings - подразделение на FTX, е закупила 15 имота на стойност близо $100 милиона през 2021-а и 2022 година. Други покупки включват три сгради в One Cable Beach - крайбрежна резиденция в Ню Провидънс.

Сривът на FTX - една от най-големите крипто борси в света, остави около 1 милион кредитори пред загуби на обща стойност милиарди щатски долари. 

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-богатият крипто милиардер в света "помогна" за падението на FTX