Една от най-популярните туристически дестинации Малдивите ще предложат на посетителите си ваксинации при пристигането на острова. Това е част от инициативата, насочена към съживяване на тежко засегнатия туристически сектор в страната, според министъра на туризма.

Стратегията се нарича "3V" и ще насърчава туристите да "посещават дестинацията, да се ваксинират и да почиват". Това заяви министърът на туризма Абдула Маусом, цитиран от CNBC.

Засега туристите на Малдивите трябва да предоставят PCR тест, който да е отрицателен и да имат хотелска резервация, за да получат достъп до страната. Около 67% от брутния вътрешен продукт на страната идва пряко и косвено от сектора.

Министърът на туризма заяви още, че приоритетът на правителството е да гарантира, че цялото население ще бъде ваксинирано с двете дози. След като приключат тези процеси, страната ще бъде готова да ваксинира пристигащите там.

Към днешна дата около 53% от приблизително 530 000 жители на островната държава са получили първата си доза, според информация за ваксинацията на Reuters. Около 90% от туристическия персонал на първа линия са получили първата си доза, каза Маусом.

По думите му страната е получила дарения за ваксини от Индия, Китай и схемата Covax на Световната здравна организация, която има за цел да гарантира, че ваксините са справедливо и равномерно разпределени. Малдивите са поръчали допълнителни доставки иот Сингапур.

"Не мисля, че недостигът на ваксините ще са проблем на Малдивите, защото населението ни е сравнително малко. Дозите, които получаваме от различните организации и страни, също ще помогне", коментира министърът.

Според него целта на на страната е да има 10 милиона нощувки на туристи през тази година.

"Хоум офисът" от Малдивите вече е много популярен.Много ръководители на компании и висши мениджъри се възползват от тази възможност.