Всеки човек различно чете и разбира историята. Ако за едни даден владетел е бил герой, то други могат да го смятат за истински тиранин. Business Insider публикува списък със смятаните за най-жестоките управници от древността до началото на Новото време. Ето кои исторически личности влизат в него. Как са изглеждали те можете да видите в нашата галерия.

Цин Шъхуан

Управление: 247-210 година пр. н. е.

Той е първият император на Китай, обединил страната и започнал строежа на защитна стена, която е част от днешната Велика китайска стена. По време на строителството й огромна част от работниците починали. Според някои източници Цин Шъхуан е наредил и построяването на гробница за него, в която били поставени 6000 броя от известните днес като теракотени войници. Всички, които участвали в изграждането на комплекса, били убити.

Гай Цезар Германик – Калигула

Управление: 37-41 година

Римският император Гай Цезар неслучайно е бил наричан Бесния. Той елиминирал своите политически противници, като принуждавал родителите и семействата им да присъстват на екзекуциите.

Атила

Управление: 434-453 година

След като убива брат си, той става владетел на Хунската държава, която се е намирала на територията на днешна Унгария. По време на своето управление той успява да разшири територията й до Германия, Русия и Украйна. За него казват, че от където минавал след него трева не никнела.

Ву Цетян

Управление: 690-705 година

Тя е единствената жена, управлявала Китай. От наложница тя успява да се издигне в императрица, като елиминира опонентите си, като ги изпраща в изгнание или директно ги екзекутира, дори да й били роднини.

Чингиз Хан

Управление: 1206-1227 година

Хан успява да обедини монголските племена и да завладее големи територии в Централна Азия и Китай. По време на завоеванията неговата армия изколва масово гражданите. Един такъв пример е превземането на държавата Хорезмия, днешен Иран, където избива всички представители на управляващата класа.

Томас де Торквемада

Управление (като главен инквизитор): 1483-1498 година

Той е испански духовник и пръв велик инквизитор на испанската инквизиция. Торквемада разрешава мъченията с цел самопризнание. Освен това бил съветник на крал Фердинанд и кралица Изабела, като настоявал те да позволят на испанските евреи да се спасят от изгнание само ако приемат католическата вяра. Историците изчисляват, че Томас де Торквамада е отговорен за смъртта на около 2000 души.

Тимур (Тамерлан)

Управление: 1370-1405 година

По време на управлението си той води ожесточени военни действия в Западна Азия на териториата на днешен Иран, Ирак, Турция и Сирия, като създава Тимуридската империя. На територията на днешен Афганистан Тимур нарежда да бъде изградена кула от живи хора, наредени един върху друг и циментирани с хоросан.

Влад III, принц на Влашко

Управление: 1448, 1456-1462; 1476 година

Известен още като Влад Дракула и Влад Цепеш управлява княжество Влахия в смутни времена на фона на вътрешни борби. Множество легенди разказват за неговите жестокости, като той е известен с това, че побивал на кол противниците си.

Цар Иван IV (Иван Грозни)

Управление: (велик княз на Великото московско княжество) 1533-1547 година; (първи цар на Русия) 1547-1584 година

След смъртта на първата си съпруга той започва политика на масов вътрешен терор, чрез т.нар. Опричнина – насилствено събиране на данъци от населението.

Кралица Мери I (Кървавата Мери)

Управление: 1590-1610 година

Тя е дъщеря на английския крал Хенри VIII и Катерина Арагонска. Баща й поставя началото на Англиканската църква. Когато тя идва на власт, връща Англия към католицизма и извършва множество екзекуции с цел да наложи отново религията.

Максимилиан Робеспиер

Управление: 1789-1794 година

Една от водещите фигури на Френската революция, той оглавява репресиите станали популярни като “Царството на Терора”. Тогава всички противници на революцията били гилотинирани. Самият Робеспиер също бива публично екзекутиран през 1794 година.