Ирландската Ryanair внесе в Европейската комисия петиция, която е подписана от 1,1 милиона пътници в ЕС, с искане прелитанията да бъдат защитени от стачки на диспечерите. Това важи особено за Франция, а причината е да се предотвратят нарушения на пътуванията, съобщава Reuters.

Групата "Авиокомпании за Европа", която представлява компании като Lufthansa и Air France-KLM, както и нискотарифната Ryanair, също призова ЕК да предприеме действия

Главният изпълнителен директор на ирландсикя авиопревозвач - Майкъл О'Лиъри, заяви, че заради локацията на Франция отмяната на полети, които само преминават през въздушното ѝ пространство по време на местни стачки, предизвиква особени нарушения на пътуванията и замърсява въздуха.

Приходите на Ryanair се удвоиха през миналата фискална година

Приходите на най-големия европейски превозвач се удвоиха за година

Чистата печалба е 1,31 млрд. евро, в сравнение със загуба от 240 млн. евро година по-рано

"Следващата френска стачка е планирана за 6 и 7 юни и нашите полети са пълни, принудени сме да отменяме полети. Има просто решение на този проблем. Нашите страни членки имат закони, които защитават прелитанията", заяви О'Лиъри, говорейки за Гърция, Италия и Испания.

Ryanair призова Брюксел да защити 100% прелитанията, изиска 21-дневно предизвестие за стачни действия и 72-часово предизвестие за участие на служителите в стачки на авиодиспечерите наред с други мерки.

Стачки и хаос блокират летищата в Европа и заплашват идващия летен сезон

Стачки и хаос блокират летищата в Европа и заплашват идващия летен сезон

Туроператорите са все по-притеснени за предстоящия летен сезон