Вече видяхме две повишения на лихвите от страна на Фед от началото на годината. Според ръководителя на Фед Чикаго - Чарлз Еванс, щатската икономика е достатъчно силна и в добро състояние, за да видим още две повишения на лихвите.

За потенциално повишение на лихвите алармират експерти и в Европа, макар и те да се очакват едва към средата на следващата година.

На 3-ти юли 2008-ма година, ЕЦБ повиши нивото на лихвите, за да се бори с инфлацията, която тогава бе два пъти по-висока от таргета на банката. През октомври обаче, инфлацията промени посоката си, следствие на спада в икономическия ръст и голямата финансова криза. Или повишението на лихвите тогава, се смята, че до голяма степен влоши нещата.

Сега Европейската централна банка е изправена пред напълно противоположен проблем. Все повече стават анализаторите и инвеститорите, които изразяват мнение че финансовата институция се забави прекалено дълго с повишението на лихвите.

От там заявиха, че първо ще премахнат напълно монетарните стимули, преди изобщо да мислят за повишение на лихвите. И предвид на даденото време за пълно заличаване на стимулите - до края на годината, очакванията са, лихвите да започнат да бъдат повишавани едва през първото полугодие на миналата година.

Та въпросът, който стои пред инвеститорите е как да инвестират в среда на повишение на лихвите, което рано, или късно ще се случи, дори и през 2019-та година. Ето някои идеи в тази насока:

Акции на финансови институции

Банките се очаква да са от големите печеливши от повишението на лихвите. Традиционно финансовите институции се облагодетелстват от повишението на лихвите, защото това води до подобряване на лихвения спред и съответно маржина на печалбите им.

Големите европейски банки са "заложниците" на отрицателните лихви в еврозоната. Това доведе до декапитализация и нужда от набирането на свеж капитал при много от водещите европейски финансови институции. На сериозна обезценка, станаха свидетели акциите на водещи банки, като Deutsche Bank и Unicredit.

Акции на технологични компании

Инвеститорите е добре да държат част от портфейлите си в компании, залагащи на нови технологии, чиито резултати не се очаква да са толкова свързани с цикличността на икономиката.

Този род компании е възможно да се окажат относително добра защита в среда на повишение на лихвите, които обикновено инициират след себе си спад за фондовите пазари.

И все пак, трябва да вземете предвид финансовите оценки на тези компании, както и фактът, че живеем в среда на тотална обвързаност между различните класове активи.

Избягвайте силно задлъжнели сектори и компании

Повишението на лихвите, в най-голяма степен ще засегне силно задлъжнелите сектори и компании. Тук влизат производителите на шийстов петрол в САЩ, или пък автомобилните компании, които традиционно оперират при много високи нива на дълг.

Предната дългова криза стартира от ипотечните пазари, като следващата - отново може да е с източник рекордната задлъжнялост в световен мащаб.

Световният дълг нарасна с най-много от две години, през първото тримесечие на годината, повишавайки се с 8 трилиона долара, сочат данни на Institute of International Finance (IIF), изнесени вчера.

Сега дългът в световен мащаб е нараснал до 247 трилиона долара, което 318% от БВП на световната икономика. В допълнение дългът се е повишил с 30 трилиона долара само от четвъртото тримесечие на 2016-та година.

"Темповете, с които нараства дълга, сами по себе си са причина за опасения", смята управляващия директор на IIF - Хунг Тран. "Проблемът с подобни бързи увеличения на дълга са, че ако бързо заемаш средства, то качеството на кредитния портфейл обикновено страда", смята още Тран.

Казано по друг начин, повече правителства, бизнеси и индивидуални клиенти, са заемали средства през първите три месеца, като много от тях могат да срещат в последствие трудности да връща средствата. Особено в среда на повишение на лихвите.

Данните на IIF сочат още, че съотношението дълг към БВП се е повишило за пръв път от повече от година, като финансовия сектор е достигнал рекордно ниво на задлъжнялост - от близо 61 трилион долара. Въпреки това обаче, темповете с които растат задълженията на финансовия сектора са по-бавни, като цяло.

Силният долар ще е до време, време е за благородни метали?

Изпреварващите темпове, с които Фед повишава лихвите, в сравнение с останалите централни банки по света, вече е заложен до голяма степен в нивата на търговия на щатската валута.

На финансовите пазари се търгуват очаквания. А напълно е възможно, скоро инвеститорите да започнат да залагат действия към повишение на лихвите и от централните банки, които закъсняват зад Фед, вече с няколко години. Става въпрос за британската, европейската и японската централна банка.

В допълнение, търговската война между САЩ и Китай тече с пълна сила. А в исторически план, доларът винаги е поевтинявал в периоди на търговска война, в която един от участниците е САЩ.

Именно силния долар и повишението на лихвите от страна на Фед, изпрати благородните метали силно надолу, до няколкогодишни дъна. Или благородните метали, в среда на ускоряване на инфлацията и геополитическа несигурност, могат да са добра алтернатива за портфейлите на инвеститорите. Те биха били добър избор и от всички, очакващи край на поскъпването на долара.